Bert

Produkcija: Lutkovno gledališče Ljubljana
Režija: Katja Povše


Foto: Jaka Varmuž

Pilot Bert je pilotiral papirnatega zmaja, ki ga je sam sestavil. Rad je imel Elviro in se je z njo nameraval tudi poročiti. Ker pa je več časa posvetil letenju kot Elviri, se je nekega dne odločila oditi v novo življenje. Odpotovala je v Ameriko. Takrat je Bert sedel v svojega zmaja in poletel za njo, a na poti ga je ujel vihar. Bertov zmaj je treščil na zemljo sredi pustinje. Zdaj Bert živi sam, sredi puščave. Iz raztreščenega zmaja si je naredil dom. Leteti ne more več, saj ga je zgrabil nerazumen strah pred letenjem. In svet, ki ga je imel najrajši, zdaj opazuje le od spodaj. Kmalu spozna svoje sosede, ki, ko izvejo, da je (bil) pilot, pridejo k njemu s prošnjo, da bi tudi oni lahko poleteli. Vsak od njih ima svoj razlog, zakaj se želi povzpeti na nebo. Bert jim iz ostankov svojega papirnatega zmaja izdela leteče objekte, ki jih dvignejo v višave in uresničijo njihove želje. Z vsakim njihovim poletom pa se zmanjšuje tudi njegov strah pred letenjem. Počasi se tudi on odloči znova vzleteti.

Lik pilota Berta je navdihnil življenjepis Samuela Franklina Codyja (1867–1913), cirkusanta, izdelovalca papirnatih zmajev in navdušenega aviatorja. Američan Cody se je v mladosti pridružil potujočemu cirkusu, kasneje pa ustanovil svoje lastno potujoče gledališče, ki mu je zagotovilo tudi finančno stabilnost. Zaslužen denar je investiral v svoj hobi – izdelavo papirnatih zmajev.

Uprizoritev zaživi kot spoj igranega, lutkovnega in predmetnega gledališča, ki je sočasno v nenehnem stiku in dialogu z video animacijo (risbo) ter tehniko mapiranja.

Zasedba

Koncept: Katja Povše, Špela Trobec
Besedilo in dramaturgija: Anže Virant
Likovna podoba, kostumografija, scenografija: Špela Trobec
Lutkovna tehnologija: Žiga Lebar
Izdelava lutk in objektov: Žiga Lebar
Glasba: Gregor Zemljič
Animacija: Špela Čadež, Zarja Menart, Špela Trobec
Mapiranje: Boštjan Čadež
Lektorica: Irena Androjna Mencinger
Oblikovanje svetlobe: Kristjan Vidner
Vodja predstave in oblikovalec zvoka: Izidor Kozelj
Video tehnik: Luka Bernetič
Lučno vodstvo: Kristjan Vidner
Scenski tehnik: Iztok Vrhovnik
Izdelava lutk, scene in kostumov: Žiga Lebar, Smrekca d.o.o., Sandra Birjukov, Marjetka Valjavec, Iztok Bobić, Polona Černe

Nastopajo: Martina Maurič Lazar, Gašper Malnar, Lovro Finžgar, Aja Kobe, Miha Arh


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/bert