Škrt škrt kra čof!

Produkcija: Lutkovno gledališče Ljubljana
Avtor: Kitty Crowther
Režija: Ivana Djilas


Foto: Jaka Varmuž

Škrt škrt kra čof! je nežna pravljica za najmlajše, v kateri se prepletajo močna čustva in bogata domišljija. Žabec Jerko se boji iti spat. Kaj je ta zvok – škrt škrt kra čof – ki se sliši pod njegovo posteljo? Jerkov oče ga poskuša prepričati, da ni ničesar, česar bi se moral bati. Vse dokler se sam ne uleže v posteljo in sliši – škrt škrt kra čof. Ko oba stopita iz hiše, odkrijeta, da škrt škrt dela krt, ki koplje luknjo, čof naredi riba, ki skoči iz vode, in kra se oglaša nočna ptica.

Ko otroci spremljajo zgodbo o nočnih strahovih malega žabca, je tudi njih malce strah, ker se poistovetijo z glavnim junakom, skupaj z njim iščejo rešitev in tolažbo ter hkrati razrešujejo svoje napetosti in težave. Tudi gledališka predstava lahko postane prostor, v katerega otroci »vstopijo« in ugotovijo, da ni tako hudo, če si majhen in boječ. Tovrstne zgodbe otrokom podajajo pomembna sporočila: da strah obstaja in da ima vsakdo lahko svoje strahove.

Zvoki v živo, sence in svetlobni učinki v uprizoritvi rišejo svet domišljije in nočnih prikazni malega žabca, namizne lutke v topli mlaki pa realnost in domačnost družinskega okolja, družine in bližnjega okolja.

Belgijska ilustratorka in pisateljica Kitty Crowther (1970) je leta 2010 za svoje delo prejela prestižno svetovno nagrado za otroško literaturo Astrid Lindgren. Žirija je v obrazložitvi zapisala, da so v njenem svetu vrata med domišljijo in realnostjo široko odprta. Avtorica je napisala in ilustrirala več kot štirideset knjig, ki so prevedene v dvajset jezikov. V slovenščini se je prvič predstavila leta 2012 prav s slikanico Škrt škrt kra čof!.

Zasedba

Avtorica likovne podobe in scenografka: Barbara Stupica
Dramaturginja in lektorica: Metka Damjan
Avtor glasbe: Blaž Celarec
Oblikovanje svetlobe: Kristjan Vidner
Asistent režiserke: Brane Vižintin
Asistentka dramaturginje: Nuša Kalanj                                                                            

Nastopajo:

Brane Vižintin
Aja Kobe
Klara Kastelec k. g.
Blaž Celarec k. g.

 

Priporočena starost: 3+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/skrt-skrt-kra-cof