Barufe

Produkcija: Gledališče Koper, Istarsko narodno kazalište Pula (Hrvaška), SNG Nova Gorica, Slovensko stalno gledališče Trst
Avtor: Carlo Goldoni – Predrag Lucić
Režija: Vito Taufer


Foto: Jaka Varmuž

V živahnem ribiškem mestecu na obali avsto-ogrske Istre srečamo »hrupno druščino ribičev, mornarjev in žensk, ki nimajo drugega kraja za pogovor razen ulice«. Podobno kot v Chioggi v času Goldonijeve mladosti, kjer je »kot pomočnik sodnega kanclista  /.../ spoznal njihove šege, njihovo govorico, njihovo živahnost in njihovo značilno zlobo« ter po njihovi podobi spesnil Le baruffe chiozzotte (1762, v slovenskem prevodu Zdrahe / Primorske zdrahe / Zdrahe v Chioggi / Čozotske zdrahe, v hrvaškem Ribarske svađe).

Sladkorna pena, malo tobaka in talent za »dišpet« ... in že imamo tudi v adaptaciji Predraga Lucića »usoden« medsosedski prepir, ki podivja kot veter, dokler se na koncu ne upeha in izide v premirje. To pa ne traja dolgo. 

Ena izmed Goldonijevih najlepših in najbolj popularnih komedij, ki se je že davno udomačila na naši strani Jadrana, je s prestavitvijo iz beneške lagune v Istro spodbudila koprodukcijsko uprizoritev, ki povezuje štiri primorska profesionalna gledališča iz treh držav. Uprizoritev zgodbe o barufah, v katerih odseva zdajšnji prepirljivi čas, lahko zaradi svoje večjezične razigranosti doseže nove ravni razumevanja.

Z mediteranskim temperamentom prežeto igro babilonske jezikovne pestrosti je režiral Vito Taufer, režiser številnih izjemnih predstav v slovenskih in tujih gledališčih. Veliko jih je postavil prav v primorskih gledaliških hišah, nekatere med njimi so premiero doživele na Primorskem poletnem festivalu (Zdrahe, Čakajoč Godota, Volpone ali Lisjak) ali na njem gostovale.

Zasedba

Prevajalci: Daniel Malalan, Petra B. Blašković, Patrizia Jurinčič Finžgar, Nataša Tič Ralijan
Avtorja songov: Predrag Lucić, Iztok Mlakar
Asistentka režiserja: Renata Vidič
Lektorji: Petra B. Blašković, Patrizia Jurinčič Finžgar, Nataša Tič Ralijan
Scenograf: Voranc Kumar
Kostumografinja: Barbara Stupica
Avtor glasbe: Damir Halilić Hal
Oblikovalec svetlobe: Jaka Varmuž
Oblikovalec maske: Matej Pajntar
Asistent režiserja (študijsko): Izidor Čok
Asistentka kostumografinje: Ana Žerjal

Nastopajo:
Tone - Gojmir Lešnjak – Gojc
Paškua - Marjuta Slamič
Lucijeta - Maša Grošelj
Pepi - Rok Matek
Serđo - Iztok Mlakar
Libera - Petra B. Blašković
Urša - Patrizia Jurinčič Finžgar
Keka - Nika Ivančić
Šime - Luka Cimprič
Đovanin - Kristijan Guček
Isidor - Igor Štamulak
1. stražnik - Andrej Zalesjak
2. stražnik - Gorazd Žilavec
Kitarist - Damir Halilić Hal

Krstna uprizoritev


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/barufe