Dekliščina

Produkcija: Istarsko narodno kazalište Pula (Hrvaška)
Režija: Violeta Tomič


Foto: Arhiv INK Pula

Do nedavnega je ženska bila edini objekt poželenja v javnih hišah in striptiz barih! Sodobnost in emancipacija, predvsem pa kriza in brezposelnost, ustvarjajo pogoje, v katerih so številni moški prisiljeni na različne načine prodajati lastno telo.

Dekliščina je pradavni ritual, ki simbolično predstavlja prehod iz dekliškega v zrelo, odgovornejše obdobje ženske in matere. To je samo navidezno neproblematično pretvarjanje, v resnici prežeto s svojevrstno dozo zarote. Na Dekliščini se vse ženske, matere, babice, sestre, prijateljice … ponovno prelevijo v nora, mlada dekleta, ki hrepenijo po marsičem in si želijo privoščiti veliko več kot po navadi, vendar v družbi ne prestopijo meje dovoljenega in sprejemljivega obnašanja. Sicer pa, koga si sploh lahko privoščijo, razen samih sebe in svojih moških, tistih, ki istočasno norijo  na podobnem obredu, na fantovščini!

Ampak, ko se v vzhičenost preobrazbe vključi alkohol, ko se zabava razplamti in končuje v nočnem klubu z moškim striptizom, takrat se meje nevarno premikajo! Vendar, če so vsi udeleženci med seboj povezani v veliko družino, pa čeprav se vse dogaja v okviru komične melodrame z obilico duhovitih koreografij, šaljivih zapletov, nenadnih razpletov in nepričakovanih preobratov, takrat je možen samo srečen konec! V tem primeru je prava gledališka zabava neizogibna!

Zasedba

Avtor: Dave Simpson po zamisli Paula Farraha
Prevajalka: Jadranka Bargh

Nastopajo:


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/dekliscina