Dejansko Gospod

Produkcija: Novi ZATO.
Avtor: Philipp Löhle
Režija: Samo M. Strelec


Foto: Arhiv Novi ZATO.

Bridka komedija. Hommage režiserju Franu Žižku (1914–2008).

V igri, ki je bila doslej prevedena v 15 jezikov, gre en tip do konca. Do konca prosto po filozofu Sørenu Kierkegaardu: "Gre za to, da si upaš biti ti sam, posameznik, točno ta določen posameznik." Temu tipu je ime Gospod.

In Gospod se odloči, da bo zgrabil kapitalizem za jajca, da ga bo zjebal. Kajti:
- sprožilni moment -
Gospod je imel v kleti lamo, ki je predstavljala temelj njegovega preživetja. Očitno je z njo hodil ven in jo razkazoval na ulici, ob njej pa nastavil klobuk, da so mu mimoidoči in turisti vanj vrgli kak evro.

In potem: pride Greenpeace in mu vzame lamo. Ker češ da lama ne sodi v klet.
In to je za Gospoda kaplja čez rob.

Prva slovenska uprizoritev drame, ki jo ustvarjalci posvečajo režiserju Franu Žižku (1914–2008), očetu ptujskega avantgardnega gledališča.

Fran Žižek je prišel na Ptuj leta 1938 na povabilo gimnazijskega profesorja Antona Ingoliča in tu ustanovil neodvisno avantgardno gledališče. Na Ptuj je Žižek nato med drugimi povabil režiserja in igralca Jožeta Babiča, pri njem je svojo igralsko pot začel poznejši nosilec Borštnikovega prstana Aleksander Krošl. Po vojni je bil Fran Žižek pionir slovenske televizije. Leta 1966 je ustanovil osrednji festival slovenskega gledališča – Borštnikovo srečanje.

Vstopnice: TIC Ptuj, tel.: 02/779 60 11, e-pošta: info@ptuj.info

Zasedba

Prevajalec in scenograf: Samo M. Strelec
Kostumograf: Slavko Sever

Nastopajo:


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/franu-zizku-posvecen-dejansko-gospod