Diči, diča!

Produkcija: Hiša otrok in umetnosti, Gledališče FRU-FRU
Avtor: Irena Rajh
Režija: Irena Rajh


Foto: Urška Boljkovac

Deklica sama sedi v svoji sobi in se igra z igračami, ki jih najde v zaboju. Kar naenkrat pa igrače oživijo in skočijo na steno, kjer deklici preko pesmi Otona Župančiča zaigrajo svojo zgodbo. Je vse le plod njene domišljije ali pa jo igrače res vabijo v svoj čarobni svet?

Predstava je kolaž priljubljenih pesmic Otona Župančiča, v katerih spoznavamo stare otroške igrače in igre, ki na igriv način govorijo o otrokom najbolj znanih in ljubih živalih – plavajočih račkah, konjičku-gugalniku, žabicah …Pesmi, ki jih vsi poznamo in nas spremljajo že od otroštva dalje, bomo tokrat spoznali v sodobni in sveži glasbeni preobleki Nina de Glerie. Vsak izmed koščkov kolaža bo s svojo zgodbo in likovno podobo, ki temelji na otroških risbah, najmlajšim pričaral celostno gledališko izkušnjo.

Predstava, ki bo otrokom omogočila prvi vstop v polje uprizoritvenih umetnosti, ni klasična lutkovna predstava, temveč animacijo prostora ob pesmih Otona Župančiča, na katerih sloni celotna zgodba. Vsaka pesem je uporabljena v več pomenih kot rdeča nit posameznega prizora, kot recitacijska oblika v smislu ritmizirane pripovedi, ki je eno od primernejših sredstev za odrsko komuniciranje z najmlajšimi, ter kot uglasbena pesem.

Samo prizorišče spominja na otroško sobo, kjer se otrok počuti prijetno in varno, kjer so njegove igrače, risalna deska, nočna svetilka, umivalnik ...

Predstava je intimna, gledalci sedijo skoraj v središču dogajanja. Subtilnost poudarja tudi avtorska glasba, ki ponekod podčrtuje zgodbo, ponekod je zgolj spremljava, večkrat pa tudi prevzame pobudo predstave. Zgodba je pripovedovana skozi animacijo v stilu magnetnega gledališča in teatra objekta.

Zasedba

Dramaturgija: Anže Virant
Likovna podoba in scenografija: Brina Fekonja
Glasba: Nino de Gleria
Izdelava scenografije: Marjan Kunaver
Igra in animacija: Ana Špik in Anže Virant

 

Priporočena starost: 1,5-5 let


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/dici-dica