Člen 19

Produkcija: Alkantara Festival (Pt), Teatro Académico Gil Vicente, Pensamento Voador (PT)
Režija: Urândia Aragão


Foto: Arhiv Alkantara

Kadar se ob srečanju z drugim počutimo čudno, se pokaže nekaj, kar je onkraj sporazumov, konvencij, pričakovanj in osebnih nasprotij. To, kar izrečemo in česar ne izrečemo, sodi v grajenje podobe nas samih za druge. Tako nastajajo pričakovanja, ki nas poganjajo v dialektiki iluzij, fikcije in realnosti. Maske, ki nam enako lahko služijo ali nas tlačijo, so postavljene pod vprašaj.

V takem trenutku se odločamo, ali jih obdržimo ali opustimo. Mar v tem opuščanju doživljamo nekaj, kar je blizu stanju zavesti in svobode? V svetu formalnega jezika nas deklaracije poskušajo obraniti pred strahom, le malo pa povejo o kraju in času med ‘mano in tabo‘, o tvari, ki nas tvori, in o njeni inteligenci onkraj racionalnosti. Na podlagi raziskovanja človekovih pravic poskuša Člen 19 razmišljati o izrekljivem in neizrekljivem.

Predstava Člen 19 bo premierno izvedena junija 2017 v Lizboni.

Urândia Aragão je portugalska intermedijska umetnica. V svojem raziskovanju sooča različne oblike beleženja, kot so risanje, pisanje, fotografija in video, z delom, ki temelji na telesu; preiskuje performativnost v smislu iskanja novih razmerij in kolektivnih izkušenj. Trenutno raziskuje človekove in nečlovekove pravice, magično mišljenje in človeško ekologijo.

Momar K. Ndiaye je senegalski koreograf in plesalec, ustvarjalno tesno povezan s svojo domovino, razmerami v njej in v celotni Afriki. Njegovo delo je politično angažirano, ukvarja se z vojno, siromaštvom, boleznimi … in neposredno nagovarja publiko. Sodeluje s številnimi mednarodno uveljavljenimi koreografi, se udeležuje plesnih izobraževanj in delavnic. Doslej je ustvaril 6 koreografij, trenutno pa razvija sedmo – trio Taxu (Move On), koprodukcijo med dakarsko Pamoja, švicarsko Cadanses in Francoskim inštitutom v Parizu.

Zasedba

Soustvarjalec: Momar Ndiaye
Sodelavci: Andrea Brandão, Borut Bučinel, Chuma Sopotela, Gabriela Farinha, Inês Lampreia, Rui Catalão, Thomas Walgrave
Umetniške rezidence: Pact Zollverein, Yachai Wass, Espaço Alkantara, Maria Matos Teatro Municipal, Teatro Académico Gil Vicente, Forum Dança, Polo Cultural das Gaivotas Boavista/CML podpora Calouste Gulbenkian Foundation
Zahvala: Adonis Nébié, Ahu Lopez, Ahmed Tobasi, Ana Trincão, Atta Katta, Carlos Oliveira, Davor Sanvicenti, Luís Pinto, Léa Rault, Marta Fonseca, Michel Kiyombo, Peyote, Remah Jaar, Rubén Castillejo, Zina Zarour
Sodelovanje Momarja Ndiaye podpira GPS / Global Practice Sharing Program of Movement Research s financiranjem sklada Trust for Mutual Understanding.
Alkantaro podpirata Ministrstvo za kulturo Republike Portugalske in Mesto Lizbona.
Produkcija v okviru projekta 1Space, ki ga podpira EU program Ustvarjalna Evropa.


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/clen-19