Hud pesjan

Produkcija: EN-KNAP
Avtor: Iztok Kovač
Režija: Iztok Kovač
Koreografija: Iztok Kovač


Foto: Andrej Lamut

Interaktivna plesna predstava za otroke je nastala po motivih otroške pesmice, ki pa nikakor ni otroško nedolžna. Govori namreč o serijskem morilcu, ki ga na koncu doleti smrtna kazen, njeno sporočilo pa je jasno iz zadnje kitice – hujše zlo zmaga. A brez strahu – sporočilo naše predstave je povsem drugačno. Predstava namreč na neboleč in nemoreč način spregovori o vedno bolj aktualni temi nasilja, tako družinskega kot vrstniškega, se do njega jasno opredeli in hkrati odpira vrsto vprašanj. Med drugim o smislu in vrsti kazni – ima retaliacija želene učinke ali je večni krog »povračilnih ukrepov« bolje presekati z usmiljenjem in poskusom prevzgoje, ter o genezi »pesjanstva« – ali se v nasilneža rodimo ali naredimo?

Odgovori otrok v TV kvizu o družbeno (ne)sprejemljivem obnašanju, ki ga skupina petih pesjanov nejevoljno spremlja s kavča po kosilu, in interakcija Vražičke z občinstvom postavljajo mestoma smešne, celo simpatične pesjanske akcije v pravi okvir in pomagajo otrokom izoblikovati jasno stališče do etično in moralno nesprejemljivih oblik vedenja, predvsem nasilja – ne, hvala.

Zasedba

Po predlogi pesmi Hud pesjan Marijana Vodopivca
Scenarij: Iztok Kovač, Jera Ivanc
Ustvarjalci in izvajalci: EnKnapGroup (Ana Štefanec, Luke Thomas Dunne, Jeffrey Schoenaers, Lada Petrovski Ternovšek, Matea Bilosnić in Gilles Noël)
Avtorska glasba in glasbeno mentorstvo: Tomaž Grom
Kostumografija: Barbara Stupica
Scenografija: Barbara Stupica in Zavod EN-KNAP
Asistentka kostumografinje in izdelava kostumov: Katarina Škaper, Atelje d.o.o.
Oblikovanje svetlobe: Leon Curk
Video: Omar Ismail
Dramaturško sodelovanje in glas: Jera Ivanc
Avtorske pravice: Po predlogi pesmi Hud pesjan Marijana Vodopivca
Vodja vaj: Tanja Skok
Tehnično vodstvo: Luka Curk
Tehnična izvedba: Leon Curk, Gal Škerjanec Skaberne, Omar Ismail
V TV kvizu nastopajo: Arne Vidiček, Ava Nuria Reba Abramovici, Bela Su Reba Abramovici, Elisa Dobrecovič Mohar, Gaj Črnič, Hugo Fras, Lucian Požlep, Martin Lajovic, Oskar Melon, Pika Črnič, Pino Kovač, Ravi Petrovski Ternovšek, Uma Ismail
Ilustracija in oblikovanje: nejaaka
Fotografija in video: Andrej Lamut
Izvršna produkcija: Marjeta Lavrič
Zahvala: Lutkovnemu gledališču Ljubljana, dr. Karmen Šterk in dr. Heleni Smrtnik Vitulić


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/hud-pesjan