Veveriček posebne sorte

Produkcija: Plesni teater Ljubljana
Avtor: Svetlana Makarovič / Ivana Djilas
Režija: Ivana Djilas


Foto: Sunčan Stone

V gozdu je najpomembnejša stvar od vseh gibanje. Ali pač? Za mamo veverico in njene male veveričke ni nič bolj pomembnega od skakanja z veje na vejo, tekanja in lovljenja. O tem nihče ne dvomi, vse dokler se ne rodi poseben veveriček. Veveriček, ki ga ne ubogajo tačke. Veveriček posebne sorte.

In ta veveriček, ki ne more skakljati tako kot vsi drugi, je zaradi svoje drugačnosti sprva izključen iz družbe. Svet okrog njega ne vidi drugih načinov gibanja. Drugega smisla življenja. A prav on je tisti, ki bo spremenil gozd. Naučil se bo šteti lešnike, napovedovati vreme po oblakih, peti, celo pripovedovati, in tako bo dobil prav posebno mesto v gozdu.

To pravljico sta pisateljica Svetlana Makarovič in ilustrator Marjan Manček posvetila otrokom s cerebralno paralizo. Spomniti sta nas hotela, da gibanje jemljemo za samoumevno, vse dokler se ne ustavi.

To je plesna predstava o lepoti, ki se rodi iz omejenosti. O naši zmožnosti, da smo kreativni, četudi nismo popolni. Skoznjo bomo odkrivali gibanje na novo. Ples negibnosti.

Zasedba

Avtorica zgodbe: Svetlana Makarovič
Adaptacija: Ivana Djilas
Koreografija: Maša Kagao Knez
Avtorska glasba: Blaž Celarec
Soustvarjanje in izvedba: Maša Kagao Knez, Blaž Celarec, Vito Weis, Joseph Nzobandora-Jose
Scenografija: Ajda Vogelnik
Kostumografija, maske in rekviziti: Barbara Stupica
Oblikovanje svetlobe in tehnične rešitve: Janko Oven
Izdelava kostumov, mask in rekvizitov: Barbara Stupica, Barbara Bulatović, Slavko Trivković, Urša Žan, Marjetka Valjavec
Izdelava scene: Janko Železnik – JAKO d.o.o.
Producentka: Katja Somrak


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/vevericek-posebne-sorte