Zasledovalci sreče

Produkcija: EN-KNAP
Avtor: Pavol Liška, Kelly Copper
Režija: Pavol Liška, Kelly Copper


Foto: Andrej Lamut

Nature Theater of Oklahoma iz New Yorka je eno najbolj uveljavljenih svetovnih imen, ki ustvarja eksperimentalna, a dostopna in nepretenciozna gledališka dela. Ustvarjalni dvojec, Pavol Liška in Kelly Copper, ki sta dvakratna dobitnika nagrade OBIE in sta v preteklosti sodelovala s številnimi producenti, uglednimi kulturnimi ustanovami ter nastopala na večjih festivalih po svetu, tokrat v sodelovanju s plesalci skupine EnKnapGroup ustvarjata osebnoizpovedno delo, ki se giblje na meji med gledališčem, plesom in performansom.

Besedilo temelji na izjemno živahni, leto in pol trajajoči izmenjavi klasičnih pisem med njima in vsakim posameznim plesalcem. V času, ki sta ga preživela s skupino EnKnapGroup, sta razvijala vokalne tehnike, izohronost, odrsko prezenco in ameriško pogovorno angleščino, s posebnim poudarkom na razumevanju koncepta pravice do zasledovanja sreče, ki je zapisana v ameriški ustavi. Poleg tega sta se naslanjala na besedilo iz 1930. let, ki opisuje nekatere arhaične metode zahodno ameriškega plesa kavbojev.

Zakaj so najprej študirali stare kavbojske plese in kateri od njihovih korakov so sploh ostali v predstavi, kaj je skupino na vrhuncu uspeha izstrelilo naravnost na iraško bojišče in kaj v predstavi počne aR-Bi-eM, Red Bull Mobile – to pa so le nekatera od vprašanj, na katera boste gledalci dobili odgovore šele med predstavo.

Zasedba

Idejna zasnova, besedilo: Pavol Liška, Kelly Copper
Oblikovanje svetlobe: Luka Curk
Kostumografija: Katarina Škaper
Vodja vaj EnKnapGroup: Tanja Skok
Fotografija: Andrej Lamut
Stiki z javnostmi: Nina Smerkol
Izvršna producentka: Karmen Keržar
Vodja produkcije: Marjeta Lavrič
S podporo Veleposlaništva Združenih držav Amerike v Sloveniji
S podporo Mestne občine Ljubljana - Oddelka za kulturo in Ministrstva za kulturo

Nastopajo: EnKnapGroup; Luke Thomas Dunne (Velika Britanija); Ida Hellsten (Švedska); Bence Mezei (Madžarska); Ana Štefanec (Slovenija); Jeffrey Schoenaers (Belgija); Lada Petrovski Ternovšek (Hrvaška)


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/zasledovalci-srece