Pogovarjajmo se o seksu: Začetek vojne

Produkcija: Zavod Exodos, EN-KNAP
Avtor: Chuma Sopotela, Ahmed Tobasi


Foto: Arhiv Exodos

»Vsem ljudem je skupna želja po izkazovanju čustev in ljubezni, pa tudi potreba in pohlep po moči, oblasti. Oboje se izrazito kaže v stalnici človeške zgodovine – vojni. In v vsakdanjiku slehernika – dejanju, v katerem izkazujemo svoja najgloblja čustva in potrebe, dejanju, v katerem mnogi uživajo, a mnogi tudi trpijo. Seksu. Vzporednice namigujejo, da lahko s pomočjo seksa odkrijemo razloge za vojno …« (Chuma Sopotela, Ahmed Tobasi)

S kom seksamo in zakaj, kakšne so naše preference, fantazije, in kaj se zgodi, če svoje najgloblje želje in strahove zaupamo stalnemu partnerju, občasnemu ljubimcu ali popolnemu neznancu? Kako bi s seksom lahko izboljšali odnose in naredili seks spet zabaven? S pomočjo teh vprašanj performans raziskuje načine, kako verski in kulturni milje oblikujeta našo izkušnjo seksa, pa tudi obratno, kako lahko seks vpliva na naše kulturo in versko prepričanje.

Chuma Sopoptela je igralka, plesalka, lutkarica, performerka, aktivistka in pedagoginja. Diplomirala je iz igre, giba in glasu na oddelku za igro Univerze v Cape Townu. Je prejemnica več nagrad, npr. Fleur du cap za najboljšo igralko in Naledi za najbolj perspektivno mlado igralko za glavno vlogo v predstavi Karoo Moose Lare Foot, Spier Contemporary Award za predstavo Unyawo aluna mpumlo, ustvarjeno v sodelovanju z Mwenyo Kabwe in Kemangom Wa-lehurelejem. Med njenimi novejšimi kreacijami so vloge v predstavah The Flower of Shembe Nea Muyange, Lig Jaca Bouwerja, Exhibit A Bretta Baileya, Waiting for the Barbarians Alexandra Marina ter Being Owena Manamele in Kabija Thula. Eden od viškov v njeni karieri je bil nastop na domu Nelsona Mandele za njegov 90. rojstni dan.

Ahmed Tobasi je igralec, režiser in učitelj z delovnimi izkušnjami v palestinskih in mednarodnih gledališčih. Rodil se je v begunskem taborišču Jenin in odraščal pod izraelsko okupacijo, dokler se ni leta 2002 – pri šestnajstih – priključil oboroženemu odporu. Po aretaciji je štiri leta preživel v izraelskem zaporu. Ob izpustitvi iz zapora se je odločil, da bo z uporom nadaljeval na področju kulture: prevzela ga je misel, da bi lahko vnašal spremembe s pomočjo gledališkega medija. Po dveh letih šolanja v Freedom Theatru je Tobasi nadaljeval šolanje v Nordic Black Theatru na Norveškem, se priključil tamkajšnji skupini in nastopal v predstavah, kot so Guantanamo What Now?, Destination Africa, Journey to Identity in Svart Humor. Režiral je tudi lastne predstave, med katerimi izstopa Fairoz’s Secret, ki je gostovala po vsej Norveški. Leta 2013 se je vrnil v begunsko taborišče Jenin in k Freedom Theatre ter prispeval k lokalnemu umetniškemu gibanju, osredotočenemu na kulturo kot obliko upora. Nazadnje je nastopal v predstavi The Siege, ki je gostovala po Palestini in v vodilnih gledališčih Velike Britanije, ter začel razvijati svoje lastno gledališko delo. Gl. tudi Kri/Brata.

 

Zasedba

Zamisel, režija, izvedba: Chuma Sopotela, Ahmed Tobasi
Asistent kreacije in koreografija: Gregor Luštek
Video, fotografija in svetlobna podoba: Borut Bučinel
Scenografija in oblikovanje zvoka: Davor Sanvincenti
Izvršna producentka: Nataša Zavolovšek
Asistentka produkcije: Urška Boljkovac
Podpora: EACEA
Producent: Qattan Foundation, partner: Mediteranski plesni centar Svetvinčena


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/pogovarjajmo-se-o-seksu-zacetek-vojne