Digitalni KupleRaj

Produkcija: Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Mesto žensk
Avtor: Olja Grubić, Živa Petrič


Foto: Nada Žgank

Digitalni KupleRaj je digitalizirana performativna instalacija seksualnega chatrooma, v katerem performerka svojo_ega gledalko_ca pelje skozi (pre)izkušnjo, v kateri prepleta prostor intimnega in polje javnega ter (prek vmesnika) preizprašuje vse vmes. Umetniško delo v osišče zanimanja postavlja intimni odnos gledalke_ca kot aktivne_ga komunikatorke_ja do performerke (izvajalke) ob performativnem vstopu v eno od vsebin seksualnih portalov.

V ospredju je individualna interakcija performerke z obiskovalko_cem, ki na kocko postavlja meje komunikacije, ravni percepcije, stopnjevanje fantazije – posledica nove ere digitalne resničnosti kot fantazma, ki zabriše mejo med javnim in zasebnim prostorom.

Digitalni KupleRaj je uporabniška izkušnja prostora človekove intime, ki vključuje oboje hkrati, realnega in fikcijskega Drugega in različne performativne strategije, ki ta odnos generirajo in transformirajo. Gre za spoj digitalne komunikacije v performativno situacijo, ki bo ustvarjena v interakciji med željo uporabnika in njeno (ne)uresničitvijo; osebni podatki so cenjeno blago … Meje mojega vmesnika so meje mojega sveta … Kar boš kliknil, to boš dobil …  Svoboda je vse okoli nas …

Olja Grubić (1990) je performerka in vizualna umetnica mlajše generacije. Diplomirala je na Akademiji za vizualne umetnosti v Ljubljani, smer konceptualizacija prostora. Ukvarja se s sodobno in angažirano tematiko ter deluje v polju različnih medijev (performans, kabare, video, instalacija). Njeno delo reflektira širok spekter občutij in socialnega stanja današnje družbe. V zadnjem obdobju je sodelovala s številnimi umetniki, kot so Bojan Jablanovec (Via Negativa), Janez Janša (Maska), Julia Bardsley, Ursula Martinez, Kate Mcintosh in La Pocha Nostra.

Živa Petrič (1981) je leta 2015 diplomirala na Akademiji za vizualne umetnosti v Ljubljani, smer konceptualizacija prostora. Med študijem se je usmerila v raziskovanje odnosov med različnimi mediji (prostor, gib, tekst), znotraj katerih se ukvarja s konceptom fizične omejenosti, intimno in kolektivno svobodo ter vprašanjem identitete. Deluje tudi na področju gledališke in filmske scenografije in je avtorica kratkih filmov Omejenost razsežnosti in Fuck machine, ki je bil 2013 izbran na tekmovalnem natečaju ESSL ART AWARD. V svojem zadnjem video projektu  Sistem suicide (aka Eta Carinae), v katerem sodeluje z glasbenikom Kristjanom Kropa in koreografinjo Kristino Aleksovo, skozi vprašanje telesnega raziskuje osnovne principe sistema in delovanja sodobne družbe znotraj njega.

Ker je število obiskovalk_cev omejeno, rezervirajte vstopnico na: sonjagrdina@gmail.com.

Zasedba

Mentorji: Teja Reba, Andreja Kopač, Janez Janša
Umetniški vodja: Janez Janša
Producentka: Marcela Okretič
Izvršna producentka: Sonja Grdina
Odnosi z javnostjo: Urša Purkart
Tehnični vodja: Valter Udovičić
Posebna zahvala: Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/digitalni-kupleraj