Biofikcija

Produkcija: Simone Aughterlony (DE/CH/GB)
Avtor: Simone Aughterlony


Foto: Hahn Rowe

Biofikcija je redka ljubezenska zgodba med mnogimi, nepričakovana poseka v divjini, ki ponuja pogled od blizu na zbir človeškega in ne-človeškega in njunih afektov. Iz prevpraševanja vibrirajoče snovi vznikne koreografska pesnitev, ki je hkrati previdna in skrajno libidinalna.

Z ostalinami prejšnjih dveh del Biofikcijske trilogije – živo rožnata tla, les in rokodelsko orodje, težka debela vrv, naravno in umetno prepletanje fluidov in materialov – ustvarja Biofikcija nov horizontalni teren, ki napeljuje na mnoštvo akterjev brez ontološke hierarhije. Kar bi običajno razumeli kot neprimerne dražljaje, je tu obravnavano zaradi vseh čutnih in specifičnih kvalitet, ki vzbujajo iracionalno ljubezen do materialnega. Intimni odnos, ples, ki razpira akte dela, užitka, sobivanja in preprosto ‘biti z’, zavrača normativne delitve med naravo in kulturo, moškim in ženskim in vsakršno podobno binarnost. Praksa reorientacije in redistribucije čutov generira queer zavest ter afirmira pokrajino, ki je hkrati prisotna in utopična. Vidimo stereotipe in prototipe, prepoznamo slast v napačni prepoznavi, morda se navkljub samim sebi celo smejemo. Razumevanje Biofikcije v smislu narativa seksualnosti, ki še ne obstaja, vzbuja radovednost – zaradi kljubovanja konvencijam ali identifikaciji je to koreografsko delo konstantna praksa ‘worldbuildinga’, tj. konstrukcije imaginarnega sveta.

Je to raziskava giba, glasba ali zabavna post-pornografska praksa? Karkoli že je, telesa in spremljevalne snovi spravi v dialog, v katerem ugotovijo, da ne obstaja razlika med biti vznemirjen, biti vznemirljiv in biti vznemirjen-z.

Simone Aughterlony je neodvisna umetnica, ki ustvarja in je deležna podpore za svoje ustvarjanje, predvsem v kontekstih plesa in performansa, v Berlinu in Zürichu. Simone že več kot desetletje koncipira in producira koreografska dela v sodelovanju s prijatelji, vizualnimi umetniki, glasbeniki, akademiki in plesalci. Med drugim je sodelovala z umetniki, kot so Meg Stuart/Damaged Goods, Forced Entertainment, Jorge León in Phil Hayes.

Skupaj s filmskim ustvarjalcem Jorgejem Leónom je zasnovala, kurirala in režirala umetniški projekt o hišnih pomočnicah, ki je doživel premiero na bruseljskem Kunstenfestivaldesarts (2010). Leta 2015 sta Jorge in Simone ponovno združila moči v projektu Uni * Form, premierno predstavljenem na Zuercher Theater Spektakel, ki trenutno gostuje po Evropi. Isto leto je prejela švicarsko plesno nagrado za izjemno performerko.

Gostuje tudi s Supernatural (Nadnaravno), ki je rezultat sodelovanja z umetnikoma Antonijo Livingstone in Hahnom Roweom, in celotno Biofikcijsko trilogijo. Trenutno sodeluje z Jen Rosenblit v projektu Vse se ujema (Everything Fits In The Room), ki je naročilo HAU Hebbel am Ufer in Haus der Kulturen der Welt.

V zadnjem času najbolj intenzivno razmišlja in se ukvarja z alternativnimi oblikami ‘sorodstva’. V njenem ustvarjanju se pojavljajo nove konstelacije družine kot možnosti za rekonfiguracijo kulture skupnosti oz. povezanosti, ki spodbuja tako družinske kot (še) neznane kvantitete. Najti afiniteto s temporalnostjo, ki olajša senzitivni in čutni odnos z materialnostjo vseh teles, omogoča dostop do oblik intimnosti, ki jih morda še ne prepoznavamo. Njena dela igrivo ustvarjajo reprezentacijo in njeno zasičenost, pronicajo v in privzemajo fenomenologijo napačne prepoznave in absurda. Simone se loteva performansa kot prakse ‘worldbuildinga’, tj. konstrukcije imaginarnih svetov, v kateri prevprašuje protislovje med dominacijo poželenja in sposobnostjo delovanja vseh elementov.

Hahn Rowe je mednarodno priznani violinist, kitarist, skladatelj in mešalec zvoka/producent, ki sodeluje v najrazličnejših projektih. Kot glasbenik je delal z Glennom Branco, Foetusom, skupino Swans, Ikue Mori, R.E.M., Davidom Byrnom in Moby. Za mešalno mizo je med drugim produciral glasbene posnetke za Billa Laswella, Antony and the Johnsons in Yoko Ono. Rezultat Hahnovega dolgoletnega sodelovanja s koreografinjo Meg Stuart, ki živi med Brusljem in Berlinom, je osem celovečernih plesnih del.

Zasedba

Izvedba: Simone Aughterlony, Jen Rosenblit, Hahn Rowe
Glasba v živo: Hahn Rowe
Dramaturško svetovanje: Saša Božić, Jorge León
Kostumografija: Judith Steinmann
Oblikovanje luči: Florian Bach
Tehnična direktorica: Ursula Degen
Vodja produkcije: Sina Kießling
Produkcija: Simone Aughterlony
Koprodukcija: Gessnerallee Zurich, HAU Hebbel am Ufer Berlin, Künstlerhaus Mousonturm Frankfurt, Theater Freiburg
Trilogijo so omogočili: NATIONALES PERFORMANCE NETZ (NPN) International Guest Performance Fund for Dance, ki ga na osnovi odločitve nemškega Bundestaga financira zvezni komisar za kulturo in medije, Stadt Zürich Kultur, Kanton Zürich Fachstelle Kultur in Swiss Arts Council Pro Helvetia.
Organizacija: Mesto žensk v sodelovanju z Bunker / Stara mestna elekrarna - Elektro Ljubljana.


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/biofikcija