Robertina Šebjanič, Victoria Vesna & James K. Gimzewski: Subakvatična zvočna krajina

Zvočna poslušalnica

Robertina Šebjanič bo v preddverju Stare mestne elektrarne postavila instalacijo Subakvatična zvočna krajina, kjer bomo obiskovalci potopljeni v podvodne zvoke morij, zvoke, ki jih je s hidrofonom zbirala ob različnih potovanjih k različnim morjem. Robertina Šebjanič s svojim projektom odstira tančico antropocentrične zaverovanosti, ki ne vidi (in ne sliši) onkraj svojega sveta – v svoji zvočni instalaciji nas bo izpostavila zvokom morja, ki ima še bolj bogato zvočno sliko kot svet nad vodo.

Na konferenci bo skupaj z Victorio Vesna in Jamesom K. Gimzewskim osvetlila nekatere teme, ki jih naslavlja tudi instalacija, kot so recimo problem hrupa, zvočnega onesnaženja oceanov in morij ter tudi drugih dejavnikov onesnaženja – od nano ravni različnih toksinov in plastičnih delcev do makro ravni, makrosituacij, ki so prisotne v morju v dobi antropocena.

***
Robertina Šebjanič je intermedijska umetnica. V svojih delih se ukvarja z vzpostavitvijo razmerij med umetnostjo, znanostjo in tehnologijo. Njeno raziskovanje je v zadnjih letih predvsem usmerjeno na področje živih sistemov. Njeni umetniško-raziskovalni procesi ponavadi končajo v obliki avdiovizualnih performansov ter na terenu zvočnih umetnosti, kakor tudi v kompleksnih potopitvenih postavitvah / instalacijah.

Victoria Vesna je profesorica na UCLA ter direktorica Art|Sci centra na School of the Arts and California Nanosystems Institute (CNSI). Že več desetletij deluje na področju morskih živih sistemov in razumevanja vpliva okoljskih sprememb na naš planet. Viktorija Vesna je tudi soustanoviteljica spletne strani waterbodies.org.

James K. Gimzewski je fizik, pionir raziskav na temo električnega stika s posameznimi atomi in molekulami ter oddajanjem svetlobe z uporabo vrstičnega tunelskega mikroskopa. Je višji redni profesor kemije na UCLA v Los Angelesu; predstojnik oddelka Nano & Pico Characterization Core Facility in znanstveni direktor Art|Sci centra na Kalifornijskem inštitutu za nanosisteme CNSI, ter glavni raziskovalec in so-direktor za povezave na japonskem Mednarodnem centru za nanoarhitektoniko materialov (MANA). Profesor Gimzewski je član Londonske kraljeve družbe za znanost.
 

Povezava: Mednarodna konferenca Pripravljeni na spremembe: NOVE POLITIČNE MITOLOGIJE IN UMETNOST


Vir: http://veza.sigledal.org/dogodek/robertina-sebjanic-victoria-vesna-james-k-gimzewski-subakvaticna-zvocna-krajina-e