Vsi tukaj, vsi skupaj

Produkcija: Mini teater
Avtor: Mirna Rustemović
Režija: Robert Waltl


Foto: Miha Fras

Očka je velik in močan in zna vse, še celo čarati! Ampak, glej no, tak velik mož, pa se boji tujcev! Hčerki se zdi to čudno, zato razmišlja, kako naj svojemu pametnemu in pogumnemu očku prežene strah. Mogoče bo rojstni dan njene prijateljice, ki prihaja iz Tanzanije, odlična priložnost?

V zadnjih letih tudi v Sloveniji prihaja do protestov proti nastanitvi azilantov, kar prav gotovo prodre tudi v svet naših otrok. So ti protesti posledica strahu pred begunci, je ta strah morda upravičen? Ali gre res samo za strah pred begunci? Strašimo s tem tudi otroke ali so za njih takšni strahovi tuji in problemi premostljivi?

Kaj vemo o življenju otrok v Siriji, Iraku, Afganistanu ….? Se starši in učitelji res bojijo otrok? Nepoznavanje in zavračanje različnih kultur kaže samo na našo nevednost in ksenofobičnost. To je osnovna ideja projekta, ki je nastal po motivih dveh slikanic, ki govorita ravno o tem. Zgodbi slikanic Vsi tukaj, vsi skupaj in Kako se je pogumni očka nehal bati tujcev pokažeta, kako nas strah pred drugačnim hromi in kako nas spoznavanja in sprejemanje naših različnosti bogatita.

Zasedba

Po motivih slikanic Vsi tukaj, vsi skupaj (Anja Tuckerman, Tine Shulz) in Kako se je pogumni očka nehal bati tujcev (Rafik Schami, Ole Konnecke) v prevodu Tine Mahkota (Založba Zala, 2015)
Prevod: Barbara Pogačnik 
Dramaturgija: Mirna Rustemović
Svetovalec za animacijo lutk: Brane Vižintin
Oblikovalec lutk in prostora: Milica Grbić Komazec, Nikola Komazec
Skladateljica: Zvezdana Novakovič
Avtorica pesmi: Olja Savičević Ivančević
Oblikovalec luči in zvoka: Miha Horvat
Lektorica: Mateja Dermelj
Vodja tehnike: Tilen Vipotnik
Tehnično osebje: Matej Primec, Katja Jazbec

Nastopajo: Maruša Majer, Vesna Vončina, Tadej Pišek, Andrei Lenart


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/vsi-tukaj-vsi-skupaj