Natanovi otroci

Produkcija: Mini teater
Avtor: Ulrich Hub
Režija: Robert Waltl, Alen Prošić


Foto: Mark Požlep

Civilizacije in različna verstva so nastajali na vseh koncih sveta v neprestanih migracijah, večina nas je prišla od nekod, saj v svojih malih sredinah nismo uspeli realizirati svojih sanj in ambicij. Nesmiselno je biti pesimist v današnji reki problemov. Današnji svet ima najmanj vojn, napredno tehnologijo, zdravstvo, perspektive. Problem je v njihovi neenaki razporejenosti.

Zgodba spremlja dva mlada človeka, ki komaj ubežita smrti. Templjar Kurt kot po čudežu uide usmrtitvi izpod sultanovih rok, nato pa iz goreče hiše reši mlado dekle, Natanovo hčer Reho. Reha Kurta prepriča, naj ovrže svoje verske predsodke in med njima se razvije nežna naklonjenost. Fant in dekle se zaljubita, jeruzalemski škof je vse prej kot navdušen in tudi Natan se ne more sprijazniti z dejstvom, da se Reha sestaja s križarjem. Ko se razve, da je Reha v resnici kristjanka, ki jo je Natan posvojil in vzgojil v judovski veri, škof in sultan skupaj napadeta Natana. Vmes se postavita Reha in Kurt.

V Hubovi zgodbi je poudarjen generacijski prepad – odrasli na vodilnih položajih gojijo zamere in nestrpnost do različnosti religij, medtem pa mladi zavračajo predsodke in javno poudarjajo, da je potrebno spoznavanje in srečevanje religij. Natanovi otroci (se) sprašujejo, ali lahko razumevanje, strpnost in modrost spremenijo svet? Bo Natanovim otrokom uspelo, da bo za vse ljudi na svetu končno obveljalo: »Jud, kristjan, musliman … mar nismo najprej in predvsem ljudje?«

O avtorju

Ulrich Hub, rojen 1963 v Tübingenu, je nemški dramatik, igralec in režiser, ki ga slovenski gledalci poznajo že po izjemno uspešni in nagrajeni predstavi Na Noetovi barki ob osmih v režiji Roberta Waltla (premiera v Mini teatru 5. septembra 2014).

Zaključil je študij dramske igre na fakulteti v Hamburgu in se zaposlil kot igralec v gledališčih v Darmstadtu in Giessenu.  Nase je opozoril leta 1997, ko je prejel 1. nagrado na Heidelberškem knjižnem sejmu za svoj dramski tekst Užaljeni. Med tem ustvarja kot režiser v različnih nemških gledališčih, predvsem pa je prepoznaven po svojih tekstih za mlade, ki so prevedeni tudi v francoščino in flamščino ter vsako leto sestavni del repertoarja večih nemških gledališč za mlade. Za otroške risane in igrane filme piše scenarije. Tekst Natanovi otroci je bil nagrajen z Mülheimer KinderStückePreis 2010.

Zasedba

Prevod: Tina Mahkota
Dramaturgija: Robert Waltl, Alen Prošić
Scenografija in avtor videa: Mark Požlep
Kostumografija: Ana Savić Gecan
Skladatelj: Danijel Vezoja
Koreografija: Selma Banich

Nastopajo: Sandi Pavlin, Maruša Majer, Aleš Kranjec, Anže Zevnik, Vid Klemenc

 

Priporočena starost: 10+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/natanovi-otroci