Noč krtov (Welcome to Caveland!)

Produkcija: Philippe Quesne (FR)

Philippe Quesne je ustanovitelj Vivarium Studia v Parizu, ki združuje umetnike z različnih področij, avtor številnih predstav, urednik, avtor prostorskih intervencij, instalacij in tudi direktor Théâtra Nanterre-Amandiers.


Foto: Martin Argyroglo

Ima scenografsko izobrazbo in izkušnje. Na Mlade leve prihaja že tretjič; po predstavah L’Effet de Serge in Next Day s predstavo Noč krtov (Welcome to Caveland!), ki je trenutni hit gledaliških in festivalskih odrov.

Noč krtov je predstava, zvesta Quesnovi maniri – nekateri njegov slog zaznamujejo z besedo idiosinkratski – etude bivanja na odru, vzdušja vsakdanjosti z motnjami, življenje samo, brez spektakelizacije, ki smo je tako navajeni, da nas življenje samo že skoraj šokira. Tudi v njegovi zadnji predstavi gledamo življenje samo: radost, veselje, rojstvo, smrt; gledamo skupnost krtov v jami; krti so antropomorfni, jama pa … je to Platonova votlina, kjer smo občinstvo skupaj s krti v votlini brez dostopa do pravih idej in skupaj gledamo le sence, je to underground, kamor se zatekata humanizem in umetnost, ali je zaklonišče, zavetje pred apokalipso? Basen brez nauka.

Zasedba

Kostumografija: Corine Petitpierre
Asistentka kostumografije: Anne Tesson
Dramaturški sodelavci: Léo Gobin, Lancelot Hamelin, Ismael Jude, Smaranda Olcese
Umetniški in tehnični sodelavci: Marc Chevillon, Yvan Clédat, Elodie Dauguet, Abigail Fowler, Thomas Laigle
Tehnična ekipa: Patrick Bonnereau, Joachim Fosset, Alain Gravier, Pauline Jakobiak, Jean-Christophe Soussi
Scenografija: Ateliers de Nanterre-Amandiers: Michel Arnould, Philippe Binard, Alix Boillot, Jérôme Chrétien, Jean-Pierre Druelle, Fanny Gautreau, Marie Maresca, Myrtille Pichon, Olivier Remy, Claude Sangiorgi
Pomoč pri scenografiji: Chloé Chabaud, Juliette Seigneur, Amélie Wellan
Šivilji: Karelle Durand, Lydie Lalaux
Produkcija: Nanterre-Amandiers – centre dramatique national
Koprodukcija: Steirischer herbst, Kunstenfestivaldesarts, Théâtre Vidy-Lausanne, La Filature – Scène nationale, Mulhouse, Künstlerhaus Mousonturm, Théâtre National de Bordeaux Aquitaine, Kaaitheater, Centre d’art Le Parvis à Tarbes, NXTSTP (s pomočjo programa Kreativna Evropa)

Nastopajo: Yvan Clédat, Jean-Charles Dumay, Léo Gobin, Erwan Ha Kyoon Larcher, Sébastien Jacobs, Thomas Suire, Gaëtan Vourc’h


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/noc-krtov-welcome-to-caveland