Virginija Volk

Produkcija: Lutkovno gledališče Ljubljana
Avtor: Kyo Maclear
Režija: Fabrizio Montecchi


Foto: Urška Boljkovac

Uprizoritev Virginia Wolf (Virginija Volk) nastaja po motivih slikanice avtoric Kyo Maclean in Isabelle Arsenault, ki je v prevodu Tine Mahkota izšla pri založbi Zala. Vanesa ima sestro Virginijo, ki se počuti prav volčje oziroma se tako obnaša. Kar naprej tuli, renči in revska, slabe volje je, ne ljubi se ji družiti z nikomer, vse ji gre na živce in prav nič je ne more potolažiti. A Vanesa se odloči, da jo bo spravila v dobro razpoloženje. Poskuša marsikaj, a ne gre tako zlahka. Končno ji Virginija pove, da bi jo osrečilo, če bi lahko nekam poletela. Nekam, kjer so kolački, lepe cvetlice in drevesa in prav nobene potrtosti. Tja, v Rožni park! Vanesa se ne obotavlja, poišče škatlo z barvicami in stene kmalu postanejo pisane in slikovite. Virginijina soba se spremeni v Rožno dolino, v cvetoči vrt, poln barv in svežine. Naenkrat vse poleti, postane svetlo in veselo, vključno z Virginijo.

Navdih za naslov in vsebino slikanice predstavljata angleška pisateljica Virginia Woolf, ki je trpela za depresijo in melanholijo, ter njena sestra, slikarka Vanesso Bell. Vendar ne gre za njuno biografijo, pač pa za oris počutja, ki je pisateljico spremljalo skorajda vse življenje. Zgodba opomni na moč in pozitivne učinke, ki jih premore domišljija oz. umetnost, da si opomoremo in znova postavimo na noge. Izriše nam tudi subtilno podobo sestrske ljubezni in prijateljstva nasploh, katerega naloga je med drugim, da opazimo druge, jih poskušamo razumeti in jim pomagati.

Tako mračni vihar v Virginiji kakor Vanesina barvna eksplozija bosta na odru prikazani z domišljijsko močjo senčnega gledališča. Svet senc in barv bo z milino, občutkom, lahkotnostjo in sočutjem izrisal domišljijsko pustolovščino med morami in sanjami, ki se konča s hvalnico življenju.

Režiser Fabrizio Montecchi se je rodil leta 1960 v Italiji, kjer je študiral scenografijo in arhitekturo. V času študija arhitekture v Benetkah se je priključil gledališki skupini Teatro Gioco Vita iz Piacenze, kjer je danes umetniški vodja, in se uveljavil kot eden najpomembnejših režiserjev senčnega gledališča na svetu. Kot režiser in scenograf je sodeloval s številnimi pomembnimi gledališči v Italiji (milanska Scala, La Fenice v Benetkah, opera v Rimu, veronska arena) in po svetu. Njegove predstave so pogosto povabljene na ugledne mednarodne festivale, za svoje delo pa je prejel že več nagrad. Fabrizio Montecchi predava na številnih delavnicah in mednarodnih gledaliških šolah.

Zasedba

Avtor priredbe scenograf: Fabrizio Montecchi
Prevajalka: Veronika Simoniti
Avtorica likovne podobe (po motivih Isabelle Arsenault): Federica Ferrari
Avtor glasbe: Mitja Vrhovnik Smrekar
Avtorica songov: Anja Golob
Lektorica: Irena Androjna Mencinger
Oblikovanje svetobe: Maša Avsec
Asistentka: Katja Gorečan (AGRFT, dramaturgija)

Nastopata: Martina Maurič Lazar in Maja Kunšič

 

Priporočena starost: 6+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/virginija-volk