Bi se gnetli na tej metli?

Produkcija: Lutkovno gledališče Ljubljana
Avtor: Julia Donaldson, Axel Scheffler
Režija: Jaka Ivanc


Foto: Urška Boljkovac

Bi se gnetli na tej metli? je še ena v dolgi vrsti uspešnic uigranega in izredno uspešnega tandema – škotske pisateljice Julie Donaldson, že skorajda stare (ali pač lepše – dobre –) znanke odra Lutkovnega gledališča Ljubljana, in njenega zvestega sodelavca, nemškega ilustratorja Axla Schefflerja, avtorjev znamenitega Zverjasca in Zverjaščka.

Tudi v tokratni pustolovščini ne gre drugače kot za srečanje s svetom živali, le s to razliko, da mesto skorajda groznega Zverjasca zasedata prav nič zlobna Čarovnica, zato pa toliko bolj nevaren in zlakotnjen Zmaj. Čarovnica s sršečimi lasmi in njena Mačka skupaj potujeta na metli. Zaradi velike hitrosti (mogoče pa zaradi mačkine nagajivosti?) Čarovnica izgubi svoje pokrivalo, zato se spusti na tla in ga išče vsepovsod. Z vsakim izgubljenim predmetom se znajde pred vrsto preizkušenj, pri katerih ji pomagajo vedno novi prijatelji, ki predmete bolj kot ne slučajno najdejo, za nagrado pa dobijo metlo »za en krog« – leteti je pač nekaj, kar ne zna, kaj šele zmore vsak in zato tudi nekaj, kar si vsak še kako želi … razen Mačke seveda. Da pa ni vse tako preprosto, se od nikoder in prav nič slučajno pojavita še strašni Zmaj in, ko se ta hoče lotiti dobre Čarovnice, še kosmati, lepljivi stvor. 

Bi se gnetli na tej metli? je zgodba o (votlih) strahovih, kljub začetnim pomislekom velikemu prijateljstvu in nujno potrebnemu sodelovanju, ki bo razgibano pospremljena z duhovitimi rimami, glasbo, songi in humornimi preobrati. Pravi lutkovni spektakel v barviti likovni podobi torej, ki nas, povejmo še enkrat in povsem naravnost, izredno iskrivo nagovarja in tudi prepriča, da je edina pot v prihodnost tista, ki pelje – skupaj.

Zasedba

Prevajalec in avtor priredbe: Milan Dekleva
Avtor glasbe: Davor Herceg
Dramaturg: Andrej Jaklič
Avtor likovne podobe: Natan Esku
Scenografi: Jaka Ivanc, Barbara Stupica, Žiga Lebar, Zoran Srdić
Kostumografinja: Barbara Stupica
Oblikovalec svetlobe: Kristjan Vidner
Lektorica: Irena Androjna Mencinger
Asistent režiserja: Marko Čeh
Vodja predstave in oblikovalec zvoka: Izidor Kozelj
Asistent: Erik Krkač (v okviru projekta Kul služba!)
Scenski tehniki (animacija scenskih elementov): Jernej Remše, Alojz Milošič, Slobodan Ilić, Luka Moškrič
Lučno vodstvo: Kristjan Vidner
Asistentka: Maša Avsec (v okviru projekta Kul služba!)
Izdelava lutk, scene in kostumov: Zoran Srdić, Žiga Lebar, Iztok Bobić, Polona Černe, Sandra Birjukov, Marjeta Valjavec, Zala Kalan, Petra Pirc, Urška Rednak, Mateja Šušteršič, Uroš Mehle s. p., Richard Massarani
Producentka: Ana Rokvić Pinterič

Nastopajo: Alenka Tetičkovič, Martina Maurič Lazar, Iztok Lužar, Maja Kunšič, Gašper Malnar, Lovro Finžgar

 

Priporočena starost: 3+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/bi-se-gnetli-na-tej-metli