Pomona

Produkcija: SNG Drama Ljubljana
Avtor: Alistair McDowall
Režija: Jaša Koceli


Foto: Mankica Kranjec/SNG Drama Ljubljana

Pomona je naslov nove britanske drame iz leta 2014, katere dogajanje je postavljeno v podzemlje, na temno margino družbe. Pomona je mitično nadrealna vizija družbe, ki jo eden najzanimivejših mladih dramatikov Alistair McDowall izpisuje v žanru trilerja. Mlado dekle Ollie išče pogrešano sestro dvojčico in se ujame v sosledje dogodkov, ki jo potegnejo v skrivno betonsko osrčje mesta, imenovano Pomona. V podzemnem prostoru sodobnega mesta se končajo vse poti in iz njega izvirajo mnoge more. Poigravanje z idejo, da sredi mest, v danem primeru Manchestra, obstajajo skrivni svetovi, je pogosta znanstveno-fantastična tematika, ki pa jo McDowall razvija z vpeljavo igre vlog na podlagi srhljivih zgodb ameriškega avtorja H. P. Lovecrafta (1890−1937), znanega tudi kot »očeta sodobne srhljivke«.

"McDowall ustvarja svet, ki ne bi deloval tako dobro v nobenem drugem mediju kot v gledališču. V dramsko strukturo vpleta orodja, ki raziskujejo in poudarjajo gledališko specifiko. Pomona ima zelo samosvoj ritem, formo in potrebno igralsko dinamiko, ki so redkost v britanski dramatiki in dobrodošel izziv ustvarjalcem. Prav ta izvirna zasnova je prevzela britansko gledališko javnost ob krstni uprizoritvi leta 2014. Drama Pomona je kot utrip, podaljšan in nalomljen, ki traja in se nikoli ne konča. Vse slabo je resnično in mesto je lahko peklensko. Kriminalka se pred gledalci odvija v shizofrenem zaporedju. Misli v njej so zelo premišljeno in napeto razpršene." (Jaša Koceli)

McDowall z ekspresivno močjo v jasno strukturirani igri razkriva temen, pesimističen svet, v katerem so vrednote vprašljive in v katerem osamljena življenja kolobarijo v brezsmiselnih krogih. Legitimen portret urbane družbe v žanru grozljivke 21. stoletja.

Zasedba

Prevajalka: Darja Dominkuš
Dramaturginja: Eva Kraševec
Scenograf: Darjan Mihajlović Cerar
Kostumografinja: Branka Pavlič
Skladatelj: Miha Petric
Lektorica: Tatjana Stanič
Oblikovalec luči: Vlado Glavan
Asistentka dramaturginje (študijsko): Katja Černe
Asistentka lektorice (študijsko): Klasja Kovačič

Nastopajo:
Eva Jesenovec
- Ollie
Sabina Kogovšek/Mia Skrbinac
- Fay
Petra Govc
- Gale
Iva Babić
- Keaton
Bojan Emeršič
- Zeppo
Nik Škrlec
- Charlie
Primož Vrhovec
- Moe

Prva slovenska uprizoritev


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/pomona