Helverjeva noč

Produkcija: Prešernovo gledališče Kranj, Gledališče Škuc
Avtor: Ingmar Villqist
Režija: Alen Jelen


Foto: Nada Žgank

Zaradi žal zmeraj bolj aktualne tematike – porajajoče se grožnje nacizma in sovražnosti do drugačnih – tudi v sezoni 2016/17 v Prešernovem gledališču Kranj nadaljujejo z uprizarjanjem besedil, s katerimi bi radi opozorili na to zmeraj bolj grozečo nevarnost.

Besedilo sodobnega poljskega dramatika zelo iskreno, intimno in pretresljivo govori o eksistencialnih in esencialnih tesnobah sodobnega človeka. Gre za psihološko izjemno pretanjeno in aktualno dramsko zgodbo, ki prikazuje Nemčijo med razcvetom nacizma in se odvija v siromašni mestni četrti, v kateri je prav vse vzrok ali posledica nasilja.

Helverjeva noč je drama o nenavadnem paru, umsko zaostalem mladeniču Helverju in njegovi resignirani rejnici Karli, ki živita v majhnem prostoru, v mraku, revščini, osamljenosti, obkrožena s fanatičnim nacizmom, ki z ulic vdira tudi v njun dom. Ideologija zla, ki z vso brutalnostjo vdre v intimni svet in zapleteni odnos med Helverjem in Karlo, v intimni drami o jezi, obupu in nemoči ob grožnji nacizma »kristalni noči« kulminira do točke, ko se rejnica na koncu odloči za skupni samomor, saj drugega izhoda za svojega prizadetega posinovljenca in zase preprosto ne vidi več. Drama poljskega pisatelja Jarosława Świerszcza, znanega pod psevdonimom Ingmar Villqist, je metafizična refleksija jeze in skrajnega obupa ter nemoči ob zmeraj hujši in neizbežni grožnji nacizma.

Zasedba

Prevod: Darja Dominkuš
Dramaturginja: Marinka Poštrak
Scenografinja: Urša Loboda
Kostumografinja: Belinda Radulovič
Glasbena oblikovalka: Darja Hlavka Godina
Lektorica: Maja Cerar
Oblikovalec svetlobe: Bojan Hudernik
Oblikovalec maske: Matej Pajntar

Nastopata:

Helver  Blaž Setnikar
Karla  Darja Reichman

Prva slovenska uprizoritev


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/helverjeva-noc