Ptiči

Produkcija: Bitef dance company (SRB), Bitef Teatar (SRB), Novi tvrđava teatar (SRB)

Predstava v produkciji srbskega Bitef teatra je nadaljevanje repertoarske politike, ki si prizadeva občinstvu približati nove oblike in stile plesnega gledališča skozi velika dela svetovne književnosti.


Foto: Jelena Janković

Komedija Ptiči, ki jo je napisal starogrški komediograf Aristofan, je bila prvič izvedena leta 414. pred našim štetjem na Dionizijskem festivalu v Atenah. Gre za najdaljše od vseh do danes ohranjenih Aristofanovih besedil. Glavni junak Pisteter prepričuje ptiče, naj zgradijo novo mesto nad nebu ter prevzamejo nadzor nad stiki med ljudi in bogovi. To mesto, ki se dviga kot Babilonski stolp, je eden prvih primerov utopije v svetovni književnosti ter predstavlja beg hkrati od nepravične družbe in od surovosti bogov.

Predstava je nadaljevanje uspešnega sodelovanja Bitef teatra s slovenskim koreografom Edwardom Clugom, ki je za Bitef dance company že ustvaril večkrat nagrajeno Božansko komedijo. Aristofanovi Ptiči avtorju tokrat služijo kot idejna osnova za duhovito, ironično in moderno tolmačenje ideje utopije ter fenomena radikalnega eskapizma kot bega od tegobne družbene realnosti.

Povezava: Gledališki list uprizoritve (PDF/710 Kb)

Zasedba

Po Aristofanu

Koncept in koreografija: Edward Clug
Scenografija: Marko Japelj
Kostumografija: Dejana Vučićević
Glasba: Kompilacija različnih avtorjev
Oblikovanje svetlobe: Edward Clug
Nastopajo: Ana Ignjatović Zagorac, Miloš Isailović, Nataša Gvozdenović, Dejan Kolarov, Ivana Savić, Nikola Tomašević, Jovana Zelenović, Vladimir Čubrilo
Alternacije: Luka Mihovilović in Tamara Pjević
Repetitorica: Isidora Stanišić

 


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/ptice