Balerine

Produkcija: Srbsko narodno gledališče Novi Sad, Forum za novi ples (SRB), Študentski kulturni center Novi Sad
Avtor: Forum za novi ples in Minja Bogavac
Režija: Minja Bogavac

Balerine je predstava, ki kombinira fizične prvine gledališča in izvirno besedilo z namenom dokumentiranja, demistificiranja in pojasnjevanja, kaj (baletni) plesalci v resnici počnejo; zakaj so izbrali ples kot poslanstvo in s kakšnimi izzivi se soočajo tako v profesionalnem kot osebnem življenju.


Foto: Aleksandar Ramadanović

Predstava se ne oprijema iluzij, fikcije ali igre: plesalke na odru govorijo same zase, medtem ko predstavljajo svoje izkušnje in mnenja o umetnosti, politiki, apolitičnosti, spolu, družbi, stereotipih, s katerimi se bolj ali manj uspešno bojujejo, in kontinuiranem preživetju v poklicu, ki se na prvi pogled zdi glamurozen.

Minja Bogavac (Beograd, 1982) je pisateljica, dramaturginja in gledališka umetnica. Diplomirala je iz dramaturgije na Akademiji dramskih umetnosti v Beogradu. Poleg svojega dramaturškega dela Minja izvaja slam poezijo in je stalna članica Bitef dens kompanije in Bitef festivala kot tudi Mladinske organizacije Centar E8. Minja je tudi članica kolektiva Drama Mental Studio.

Zasedba

Dramaturginja: Minja Bogavac
Koreografinja in asistentka režiserke: Olivera Kovačević Crnjanski
So-avtorice in izvajalke: Jelena Alempijević, Sonja Batić, Frosina Dimovska, Milena Krkotić, Andreja Kulešević, Jelena Marković, Sanja Pavić, Ista Stepanov, Sara Tošić
Originalna glasba: Marko Grubić
Video umetnik: Igor Marković
Kostumografinja: Marina Sremac
Asistent režiserke: Uroš Novović
Oblikovanje luči: Tihomir Boroja
Oblikovanje zvoka: Dušan Jovanović
Video tehniki: Đorđe Vernački, Srđan Milovanović
Tehnik zvoka: Predrag Petruševski
Inspicient: Sanja Milanov
Producenti: Aleksandar Milosavljević – SNT, Zdravko Vulin – SCCNS


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/balerine