Nije to crvena, to je krv!

Produkcija: Bojan Đorđev (Srbija)
Avtor: Bojan Đorđev
Režija: Bojan Đorđev

Teorija koja Hoda je platforma za teoretsko in umetniško raziskovanje iz Beograda, prizadeva si razvijati kritične in eksperimentalne prakse v uprizoritveni umetnosti.


Foto: Jelena Janković

Đorđev, Ilić, Jovović in Popović so člani platforme. Bojan Đorđev je gledališki ustvarjalec tako na institucionalni kot na neodvisni sceni. Zanimajo ga predvsem kolektivno avtorstvo, eksperimentalna dramatika in postdramsko gledališče.

Predstava Nije to crvena, to je krv! bo za ljubljansko občinstvo adaptirana in v tiskarni tipoRenesansa bo imela format happeninga, ki bo vključeval tudi uprizoritev. Jugoslovansko komunistično, partizansko in revolucionarno poezijo bomo v tiskarni najprej natisnili, v tiskarni so na voljo celo originalni fonti partizanskih tiskarn, po uprizoritvi bo prostor še za tiskanje poezije, branje poezije, distribucijo po Ljubljani in refleksijo. Nije to crvena, to je krv! ne uprizarja poezije kot estetiziran zgodovinski odmev, ampak postavlja vprašanja o njeni današnji ideološki vrednosti. Kot del konceptualne krajine in eno izmed izhodišč vzame Komeljevo razmišljanje v knjigi Kako misliti partizansko umetnost?; da je partizanska umetnost ustvarjala prostor za še-ne-obstoječe, stičišče niča in vsega iz Internacionalinega »bili smo nič, bodimo vse«.

Zasedba

Raziskovalno delo: Bojan Đorđev, Stipe Kostanić
Adaptacija: Bojan Đorđev
Oblikovanje scene: Siniša Ilić
Gib: Selma Banich
Kostumografija: Maja Mirković
Produkcija: Dragana Jovović
Lektorica: Dijana Marojević Diklić
Grafično oblikovanje: Katarina Popović
Mojster za gverilske tiske: Marko Drpić
Produkcija: Teorija koja Hoda – TkH
Koprodukcija: Center for Cultural Decontamination
S podporo: Ministry of Culture and Information of the Republic of Serbia, EU Culture Programme in the frame of Create to Connect project, Heartefakt fund
Zahvala: Milan Milovanović, Jakov Munižaba
Naslov inspirirala: Marina Gržinić

Nastopajo: Miloš Djurović, Ana Mandić, Miloš Timotijević


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/nije-to-crvena-to-je-krv