Čudovita leta

Produkcija: Plesni teater Ljubljana
Avtor: Dagmar Dachauer


Foto: Andi Bančić

Čudovita leta, prva solo predstava Dagmar Dachauer se ukvarja v sodobnem (plesnem) kontekstu z glasbo obeh Johannov Straussov in z obdobjem Dunajskega kongresa (1814/15). S prepletanjem glasbe si je želela povezati zgodovinske elemente in njihove reminiscence s politično naravo in legitimnostjo lastnega telesa. Glede na to, da je Straussova visoko skomercializirana glasba del avstrijske identitete, Čudovita leta posegajo v prirojeno in kontroverzno kvaliteto nacionalnega ponosa in njegovo povezavo z romantičnim, pompoznim, patriarhalnim, buržoaznim, junaškim, in vzvišenim. Vrnitev Biedermeierja, se zdi. Predstava je odraz sodobne (in osebne) refleksije glasbe, ki, še danes, zavzema tako virulentno in večno skušnjavo v plesu.

***
Dagmar Dachauer je samozaposlena plesalka, koreografinja, performerka in plesna pedagoginja. Rodila se je v Linzu v Avstriji. Študirala je ples na Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten/MTD (BA), na P.A.R.T.S. (Performing Arts Research and Training Studios) v Bruslju in ravnotežje rok na cirkuškem oddelku plesne in cirkuške univerze DOCH v Stockholmu.

Kot performerka je sodelovala z Dance/Performance Group T.r.a.s.h, Lukom Baio in Dominikom Grünbühlom, Kevinom Trappeniersem in Florence Augendre.

Leta 2014 je Dagmar osvojila nagrado DIORAPHTE Encouragement Award v sekciji Prvenci, eno od dveh nagrad žirije na Cinedans Festival, Amsterdam, za njen plesni film Treeo. Producirala in so-režirala je umetniški festival spiel v Avstriji med 2009 in 2012. V letošnjem letu, je sokuratorka Secret Hotel’s Landscape Dialogues Summer Laba v Molsu na Danskem.

Dagmar je rezidenčna umetnica v Koreografskem centru Bleiburg (CCB) v Pliberku, v im_flieger na Dunaju in v kulturRaum Klagenfurt kot „plesalka mesta“ (‘Stadttänzerin’). Mentorsko jo je vodila Doris Uhlich v okviru mentorskega programa za mlade, perspektivne umetnike s strani BKA. Je tudi prejemnica štartne štipendije s strani BKA v letu 2015.

Zasedba

Koreografija in ples: Dagmar Dachauer
Dramaturški nasvet: Ingrid Türk-Chlapek, Andreja Kopač
Zvočna podoba: Kilian Immervoll
Oblikovanje luči: Janko Oven
Producentka: Katja Somrak
So-produkcija: umfug and Plesni Teater Ljubljana

Projekt je nastal s podporo:  kulturRaum Klagenfurt, Tanzetage Klagenfurt, Summer Studios Brussels, Mediteranski plesni centar Svetvinčenat / Mediterranean Dance Centre (San Vincenti, Croatia), Avstrijski kulturni forum / Ōsterreichisches kulturforum

Zahvala : Zoltan Imely
Program Plesnega Teatra Ljubljana sofinancirata Ministrstvo za kulture RS in Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/cudovita-leta