mi, evropski mrliči

Produkcija: Slovensko mladinsko gledališče
Avtor: Simona Semenič
Režija: Sebastijan Horvat


Foto: Marcandrea

Izhodišče za predstavo mi, evropski mrliči je besedilo Simone Semenič, za katero sta bili navdih predstava Dušana Jovanovića Žrtve mode bum-bum in poezija Srečka Kosovela, ki ga je kot referenco v svojem tekstu uvedla že Simona. Če ti dve deli primerjamo s Kosovelovim opusom, je tisto skupno, na kar naletimo, jasna družbena kritičnost in formalni pogum, od številnih razlik pa je za nas najzanimivejši odnos do (javnega) govora (deklarativne političnosti) ali splošneje: odnos do možnosti za neko boljšo prihodnost.

Predstava se ukvarja s smotrnostjo tako imenovanega angažiranega gledališča in z vprašanjem, kakšen smisel ima ta angažma v sistemu, ki ne samo da ne prepoveduje kritike, ampak jo predstavlja kot bistveni del umetniškega tržišča. V trenutkih krize, ko postaja ta niša vse večja in pomembnejša, je vse bolj jasno, da ne odpira možnosti za spremembe, ampak zgolj omogoča podaljševanje statusa quo. Naše branje Simoninega besedila nas hoče torej soočiti s to impotenco politične volje in z jezikom, v katerem je od tega, kar je nekdaj morda bila politika želje, ostala samo dolžnost – da še naprej govorimo, da še naprej tečemo v krogu – da še naprej »drkamo«. Soočiti se z nihilizmom njenega teksta pomeni pogledati v globino (družbenega oz. uprizoritvenega) polja in prepoznati, kje je življenje in kje pleše nemoč.

Zasedba

Dramaturgija in adaptacija: Milan Marković Matthis
Scenografija in oblikovanje videa: Igor Vasiljev
Kostumografija: Belinda Radulović
Glasba: Drago Ivanuša*
Koreografija: Anja Bornšek
Oblikovanje luči: Matjaž Brišar
Oblikovanje zvoka: Marijan Sajovic
Asistentka režije: Noemi Veberič Levovnik
Asistentki dramaturgije: Varja Hrvatin (študijsko) in Nika Švab (študijsko)
Asistentki scenografije: Noemi Veberič Levovnik in Nika Rupnik

*V predstavi so uporabili tudi odlomke skladb po izboru igralcev.

Nastopajo: Damjana Černe, Brane Grubar k. g., Željko Hrs, Alja Kapun k. g., Boris Kos, Janja Majzelj, Anja Novak, Ivan Peternelj, Stane Tomazin, Matija Vastl, Jožica Klančišar k. g., Andreja Škof k. g., Dare Škof k. g., Nevenka Peclin k. g.


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/ein-neues-stuck-nov-komad