Bužec on, bušca jaz

Produkcija: Primorski poletni festival
Avtor: Marjan Tomšič
Režija: Boris Cavazza


Foto: Tone Stojko

V monokomediji Saše Pavček prisluhnemo ženski srednjih let, vpeti v tradicionalno vlogo matere in žene, ki ji vsakdan duši sanje in hrepenenja.

Ko izve, da jo mož vara, se v stiski zateče k svojim najbližjim ter se pomirjena, prebrisana in bojevita odloči pokazati svojo silno »zemeljsko« moč. In ker je Lučana ženska, ki ljubi in želi biti ljubljena, skuša najti srečo v kratki avanturi, ob tem pa pozablja, da so njena čustva le odraz zaljubljenosti v Ljubezen. Ko se zave svojih izpraznjenih sanj in spozna, da mora oditi, znova obstoji s svojimi vprašanji pred namišljenim ogledalom.

Uprizoritvi, ki je do danes gostovala v Italiji, Avstriji, Švici, Nemčiji, Veliki Britaniji in ZDA je prav skrbno domišljena in igralsko temeljito izvedena odrska stvaritev Saše Pavček dala tisto stopnjo človeške prepričljivosti, zaradi katere je Tomšičevo besedilo preraslo v polnokrven in široko komunikativen odrski dogodek. To potrjujejo tudi nagrade, med njimi nagrada Prešernovega sklada (tudi) za Bužec on, bušca jaz (2000) in nagrada zlata školjka ob dvestoti ponovitvi uprizoritve (2002).

Zasedba

Avtorica priredbe besedila: Saša Pavček
Lektorica: Alferija Bržan
Kostumografinja: Bjanka Adžić Ursulov

Nastopa: Saša Pavček


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/buzec-on-busca-jaz