Festival Borštnikovo srečanje

Maribor, 15. 10. 2015 - 25. 10. 2015

50. Festival Borštnikovo srečanje


TEKMOVALNI PROGRAM – razpored predstav po datumih premier
Tekmovalni program je izbrala selektorica Amelia Kraigher. Po pravilniku je število tekmovalnih predstav omejeno na najmanj 9 in največ 12.
Povezava: Obrazložitev selektorice 50. festivala Borštnikovo srečanje

1. Thomas Mann: ČAROBNA GORA, rež. Mateja Koležnik, produkcija SNG Drama Ljubljana in SSG Trst
2. Po predlogah dramskih besedil Kakor v snu Marka Sosiča in Il pane dell'attesa Carla Tolazzija: TRST, MESTO V VOJNI, rež. Igor Pison, produkcija SSG Trst, Il Rossetti – Stalno gledališče FJK in društvo Casa del lavoratore teatrale
3. Ivana Sajko: EVROPA, MONOLOG ZA MATER KORAJŽO IN NJENE OTROKE, rež. Primož Ekart, produkcija Imaginarni in Cankarjev dom
4. Frédéric Sonntag: GEORGE KAPLAN, rež. Jaka Andrej Vojevec, produkcija PG Kranj
5. Homer: ILIADA, rež.Jernej Lorenci, produkcija SNG Drama Ljubljana, MGL in Cankarjev dom
6. Henrik Ibsen: HEDDA GABLER, rež. Mateja Koležnik, produkcija Drama SNG Maribor
7. Franz Kafka: GRAD, rež.Janusz Kica, produkcija SNG Drama Ljubljana
8. Ivan Cankar: HLAPCI, rež.Sebastijan Horvat, produkcija SSG Trst
9. Goran Vojnović: JUGOSLAVIJA, MOJA DEŽELA, rež. Ivica Buljan, produkcija SNG Drama Ljubljana
10. Nebojša Pop Tasić: GOSPA BOVARY, (satirična ganljivka) po motivih romana Gustava Flauberta, rež. Yulia Roschina, produkcija SNG Nova Gorica

SPREMLJEVALNI PROGRAM – razpored predstav po datumih premier
Spremljevalni program sta izbrali selektorica Amelia Kraigher in umetniška direktorica Alja Predan.

1. Ernst Toller: HINKEMANN, rež. Marko Čeh, produkcija SNG Drama Ljubljana
2. Simona Semenič: DRUGIČ, rež. Simona Semenič, produkcija KD Integrali in Mesto žensk
3. Po motivih Hamleta Williama Shakespeara: HAMLETOVANJE, rež. Tjaša Črnigoj, produkcija LGL (v okviru projekta BiTeater)
4. Nika Leskovšek: DIY (DO IT YOURSELF), rež. Nika Leskovšek, produkcija Nika Leskovšek
5. Matjaž Zupančič: 20TH CENTURY FOG – MEGLA STOLETJA, rež. Matjaž Zupančič, produkcija Zavod EN-KNAP v sodelovanju s Slovensko Kinoteko
6. Več avtorjev: IN TAKO DALJE IN TAKO NAPREJ, rež. Bojan Jablanovec, produkcija Via Negativa in Oblivia Helsinki
               
SHOWCASE
Gre za izbor domačih predstav, ki je namenjen mednarodni strokovni javnosti in tujim gledališkim kritikom.

Mednarodni program MOSTOVI
V sklopu mednarodnega programa bo moč videti predstave iz Poljske, Madžarske, Srbije in Nemčije. Predstave omogočajo dialog s slovensko gledališko ustvarjalnostjo. Izbor opravi umetniška direktorica Alja Predan.

1.    MUČENIKI, režiser in avtor adaptacije Grzegorz Jarzyna, produkcija TR Warszawa, Poljska
2.    PARADISE NOW? RE//MIX LIVING THEATRE, režija Komuna// Warszava, produkcija Komuna// Warszava, Poljska
3.    Agota Kristof: ŠOLSKI ZVEZEK, režiser Csaba Horváth, produkcija Forte Társulat in Szkéné Színház, Madžarska
4.    Heinrich von Kleist: RAZBITI VRČ, režiser Igor Vuk Torbica, produkcija Jugoslovensko dramsko pozorište, Srbija
5.    Avtorja projekta: Penelope Wehrli in Detlev Schneider: TRANSFORMING ACTS, instalacija, produkcija Nemški center ITI Berlin, Nemčija

POLJSKI FOKUS
V fokusu se bomo letos posvetili poljski dramatiki in gledališču. Da bi poljsko dramatiko nekoliko približali slovenskemu občinstvu, smo na FBS prevedli štiri sodobne drame, ki jih bomo izdali v knjigi Sodobna poljska drama. Potekal bo med 16. in 18. oktobrom in bo obsegal:

1.    Tri do štiri bralne uprizoritev sodobnih poljskih dram, izdanih v knjigi Sodobna poljska drama (uredila Alja Predan, predgovor napisal Goran Injac).
To so:


2.    Gostovanje dveh predstav:
•    MUČENIKI, režiser in avtor adaptacije Grzegorz Jarzyna, produkcija TR Warszawa, Poljska
•    PARADISE NOW? RE//MIX LIVING THEATRE, režija Komuna// Warszava, produkcija Komuna// Warszava, Poljska

MEDNARODNI KONFERENCI / SIMPOZIJA
1. Scenske umetnosti, migracije, politika: Slovensko gledališče kot sooblikovalec medkulturnih izmenjav, organizator Raziskovalni program Gledališke in medumetnostne raziskave Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani (AGRFT UL) v sodelovanju s 50. FBS.

Predmet konference so politika, estetika in etika medkulturnih izmenjav med slovansko, germansko in romansko kulturo v slovenski gledališki ustvarjalnosti 20. in 21. stoletja. Zanimajo nas interakcije med slovenskimi umetniki in njihovimi kolegi v tujini: kako so tovrstna sodelovanja prispevala k razvoju uprizoritvenih praks, krojila strategije njihove produkcije, promocije in percepcije, kako so vplivala na oblikovanje mišljenja in samih kulturnih trendov. Ugotoviti nameravamo, kakšen je njihov pomen v širšem kontekstu regije (srednje in jugovzhodne Evrope) in kako se umeščajo v kontekst evropskega gledališča. Uvodni predavanji bosta podala slovenski zgodovinar Aleš Gabrič in ena najbolj uglednih preučevalk uprizoritvenih umetnosti profesorica Janelle Reinelt. 

2. Gledališče v mestu, organizator Raziskovalni program Gledališke in medumetnostne raziskave Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani (AGRFT UL) v sodelovanju s 50. FBS.

Mednarodna raziskovalna skupina STEP (Project on European Theatre Systems) bo na konferenci predstavila izsledke večletne raziskave, v kateri so na različne načine primerjali gledališče v sedmih evropskih mestih: Mariboru (Slovenija), Debrecenu (Madžarska), Tartuju (Estonija), Groningenu (Nizozemska), Aarhusu (Danska), Bernu (Švica) in regiji Tyneside v Angliji. V raziskavi so med seboj primerjani gledališki sistemi na splošno, enoletna gledališka produkcija (razvrščena na premiere in ponovitve, število gledalcev, različne zvrsti itd). Analizirano je tudi gledališko občinstvo: iz različnih demografskih vidikov in glede na recepcijo različnih gledaliških žanrov v štirih evropskih mestih. Predstavitvi rezultatov bosta sledili moderirani diskusiji.

RAZSTAVE
1.    50 let Borštnikovega srečanja (koprodukcija: Festival Borštnikovo srečanje, Muzej narodne osvoboditve Maribor in Slovenski gledališki inštitut v sodelovanju s slovenskimi gledališči).
Letos praznujemo pol stoletja festivala, ki je zaznamoval življenje štajerske prestolnice in slovensko kulturo na splošno, kakor sta seveda tudi štajerska prestolnica ter kulturno in družbeno življenje Slovencev zaznamovala in sooblikovala festival. 
2.    Slovenski gledališki muzej v sodelovanju z Novim ZATO. pripravlja dve virtualni razstavi:

Razstave bodo zaživele na portalu sigledal.org ter na spletnih straneh FBS takoj potem, ko jih bomo predstavili na letošnjem FBS.

VIDENO IN NEVIDNO
Pogovora s festivalskim občinstvom in ljudmi v zaodrju Festivala Borštnikovo srečanje bosta potekala v Salonu uporabnih umetnosti. Vodil ju bo Tone Partljič, dolgoletni predsednik sveta Borštnikovega srečanja, imenitni dramatik in pisatelj ter karizmatična osebnost mesta ob Dravi.
Festival Borštnikovo srečanje letos pripravlja dva posebna pogovora. Prvi bo z zvestim občinstvom, saj nas zanima videnje sočasne navzočnosti gledalcev in akterjev. Drugi bo z nevidnimi ljudmi iz zaodrja, ki s svojim znanjem, energijo in predanostjo poganjajo utečen in brezhiben mehanizem ter omogočajo preskok božanske iskre med občinstvom in festivalskim dogodkom.

POGOVORI O KNJIŽNIH NOVITETAH s področja uprizoritvenih umetnosti bodo potekali v Vetrinjskem dvoru, vodila jih bo dramaturginja Ksenija Repina Kramberger.

POGOVORI PO PREDSTAVAH bodo potekali v Vetrinjskem dvoru, vodili jih bosta dramaturginja Simona Hamer in dramaturg ter filozof Nejc Valenti.

AGRFT UL in FF UM na FBS
Že tradicionalno sodelovanje z AGRFT UL in FF UM ter s Slavističnim društvom Maribor bo potekalo tudi letos. Program:


NOVA MEDNARODNA STROKOVNA ŽIRIJA
Petčlansko strokovno žirijo sestavljajo
trije člani iz Slovenije:

in dva iz tujine:


ŽIRIJA ZA PODELITEV BORŠTNIKOVEGA PRSTANA
Žirija za podelitev Borštnikovega prstana šteje pet članov (umetniška direktorica FBS, eden od dobitnikov Borštnikovega prstana in trije strokovnjaki s področja gledališča in filma). Letošnjo žirijo sestavljajo: Janez Hočevar - Rifle, Vinko Möderndorfer, Mojca Jan Zoran, Metod Pevec in Alja Predan.

SELEKTORICA
Selektorica tekmovalnega in spremljevalnega programa 50. FBS je urednica revije in založbe Maska, teatrologinja in kritičarka Amelia Kraigher.
Selektorica tekmovalnega in spremljevalnega programa 51. FBS pa bo Petra Vidali, kritičarka in urednica kulturne redakcije Večera.

 

PROGRAM FESTIVALA:


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/festival-borstnikovo-srecanje-4