Afrogalaktika: Kratka zgodovina prihodnosti

Produkcija: Kapwani Kiwanga (Tanzanija, Kanada, Francija)
Avtor: Kapwani Kiwanga

Opremljena z viri od ZF do protikolonialističnega boja nas Kapwani vabi v »afrofuturistično« vesolje.


Foto: Charlotte Walker

Bo prihodnost afriška?
8. decembra leta 2058 so zaživele Združene države Afrike. Datum obeležuje 100. obletnico prve panafriške konference iz Akre (Gana, 1958). Na tem zgodovinskem srečanju je predsednik Kwame Nkrumah potrdil model Združenih držav Afrike, torej pobudo za ustanovitev federacije afriških držav.
Istega leta 2058 so okrepili prizadevanja za združitev več afriških vesoljskih pobud pod okriljem Vesoljske agencije Združenih držav Afrike. Najprej je bilo treba uskladiti države članice z različno stopnjo izkušenj na področju raziskovanja vesolja.*

Že pred ustanovitvijo Združenih držav Afrike so zabeležili več civilnih pobud na področju astronomije. Afrika je bila skozi vse moderno zgodovinsko obdobje žrtev časovno-političnih projekcij; evropska kolonizacija v imenu napredka je iz Afrike naredila nezgodovinsko celoto.

Afrofuturizma kot filozofije zgodovine ne zanima toliko spreobračanje tega stereotipa (z rekonstrukcijo arheologije Afrike in njene diaspore), marveč si za prostor zgodovinske akcije namenoma izbere prihodnost. Džezist Sun Ra je Afričanom in temnopoltim Američanom leta 1974 predlagal prostorsko in časovno utopijo Space Is The Place (Vesolje je tisti kraj), vesoljsko dogodivščino in medgalaktični pobeg.

Kapwani se v vlogi antropologinje vrača k afrofuturizmu in njegovi vlogi pri razvoju Vesoljske agencije Združenih držav Afrike. Na osnovi arhiva preteklosti ustvarja vizijo ZF bodočnosti. Kot antropologinja iz prihodnosti nam prikaže ustanovitev Združenih držav Afrike in Afriške vesoljske agencije, ki v vesolje pošilja afronavte.

Delo Kapwani Kiwanga temelji na antropoloških literarnih in arhivskih raziskavah, afrofuturizmu, boju proti kolonializmu in spominu nanj, na sistemih vrednot, na ljudski in popularni kulturi, pa tudi na različnih kulturnih pristopih do nevidnega, neotipljivega v magiji in nadnaravnem. Svoje projekte večinoma predstavi v obliki video in/ali zvočne instalacije ter predstave. Namenoma briše mejo med resničnostjo in izmišljijo, saj hoče spodkopati nadvlado naracij in ustvariti nov prostor za razcvet obrobnih diskurzov.

*odlomek iz predstave

Zasedba

Produkcija in performans: Kapwani Kiwanga


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/afrogalaktika-kratka-zgodovina-prihodnosti