Dialog IV: Moya

Produkcija: Faustin Linyekula (DR Kongo)
Avtor: Faustin Linyekula

Ko je v Kinšasi videla Le Cargo, si je Moya zaželela sodelovanja s Faustinom.


Foto: Agathe Poupeney

Rezultat je četrta v nizu predstav, osnovanih na Linyekulovih pogovorih s prijatelji, umetniki, plesalci koregrafi in drugimi o njihovem odnosu do zgodovine in okolja, v katerem živijo, ... seveda pa tudi o vlogi, ki jo ima pri vsem tem umetnost.

Moya se je rodila kot temnopolta Johannesburžanka, v režimu, kjer je barva kože določala človekov položaj v družbi in obseg njegovih pravic. Z namišljenim džuboksom nam svoje misli, vprašanja, izbire in dvome predstavi na odru.

Moya Michael se sprva uči balet v Johannesburgu pri Diane Sparks. Na Univerzi Tswhane v Pretorii diplomira iz sodobnega in ameriškega plesa, nato pa dobi polno triletno štipendijo za študij pri PARTS-u. Leta 2000 spozna Akrama Khana, se preseli v London in postane soustanoviteljica njegove skupine. Leta 2005 jo Anne Teresa de Keersmaeker povabi v svojo skupino Rosas, s katero Moya še danes sodeluje kot svobodna umetnica. Leta 2011 ustvari svojo prvo avtorsko delo (za dva izvajalca) z glasbenikom Fritzem Welchem. Moya živi in dela v Bruslju.

Plesalec in koreograf Faustin Linyekula živi in dela v Kinsanganiju na severovzhodu DR Kongo. Po študiju književnosti in gledališča se preseli v Nairobi, kjer s sodelavcema Opiyem Okachem in Afrah Tenambergen ustanovi prvo skupino za sodobni ples v Keniji, The Gàara Company. Junija 2001 se vrne v Kongo in odpre, najprej v Kinšasi, nato še v Kinsangariju, Studios Kabako, prostor plesa in vizualnega gledališča, ki izobražuje, spodbuja raziskovanje in ustvarjanje.

Spomini, pozaba, potlačitev spominov … Faustin se v svojih delih spominja desetletij vojne, terorja, strahu in propada gospodarstva skozi svoje oči in skozi oči svojcev in prijateljev. V okviru Studiev je doslej pripravil 12 predstav z odmevnim gostovanjem po Evropi, ZDA in Afriki. Poučuje v Afriki, Evropi (PARTS, CNDC, Impulstanz, Laban Center …) in v ZDA. Je dobitnik glavne nagrade Sklada princa Clausa za kulturo in razvoj, deluje pa tudi kot sodelavec KVS Teatra. V letu 2014 je skupaj s Studii Kabako prejel glavno nagrado fundacije CurryStone za delo ustvarjeno v Kisangani.

Zasedba

Umetniško vodenje: Faustin Linyekula
Izvedba: Moya Michael
Glasba: Mahlathini and the Mahotella Queens, Franco, Abdullah Ibrahim
Luč: Margareta Andersen
Produkcija: Studios Kabako / Virginie Dupray
Koprodukcija: KVS Theater


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/dialog-iv-moya