Le Cargo

Produkcija: Faustin Linyekula (DR Kongo)
Avtor: Faustin Linyekula

Linyekula pripoveduje zgodbe že več desetletij. Zgodbe o Kongu.


Faustin Linyekula / Foto: Agathe Poupeney

O Demokratični republiki Kongo; o Zairu, Belgijskem Kongu ... kot se je pač menjalo ime države skozi zgodovino. Zgodbe o telesih, ki jih je ta zgodovina obtesala, o življenju, zaznamovanem z nasiljem. Ampak kako naj telo zgodovini brez slehernih besed? Mar naj na poti v svoje sebstvo zapusti spremljevalce, kot so Kabako, Vumi, Papa Rovinsky? Kako naj se spomni plesa ali vsaj romantične zamisli plesa, nečesa, kar se pojavi tik pred besedo, tik pred krikom, tik pred dejanjem ali takoj zatem?

Na potovanju k sebi sede na vlak, ki ga več ni, katerega tračnice je požrl gozd. Išče, kar je prenehalo obstajati, da bi plesal, kar nova doba, bog čudežev, prepoveduje. Spozna mojstra bobnov, ki se je odrekel ritmu in postal pastor.

V predstavi Le Cargo (Tovor) Faustin obuja svoje prve spomine na umetnost in obredje. Da bi se »ponovno naučil plesati«, čuti potrebo, da prek gibanja, pripovedovanja, petja te obredne izkušnje deli z nami. Predstava, ki razgalja bistvo, v najboljšem pomenu besede.

Plesalec in koreograf Faustin Linyekula živi in dela v Kinsanganiju na severovzhodu DR Kongo. Po študiju književnosti in gledališča se preseli v Nairobi, kjer s sodelavcema Opiyem Okachem in Afrah Tenambergen ustanovi prvo skupino za sodobni ples v Keniji, The Gàara Company. Junija 2001 se vrne v Kongo in odpre, najprej v Kinšasi, potem še v Kinsanganiju, Studios Kabako, prostor plesa in vizualnega gledališča, ki izobražuje, spodbuja raziskovanje in ustvarjanje.

Spomini, pozaba, potlačitev spominov … Faustin se v svojih delih spominja desetletij vojne, terorja, strahu in propada gospodarstva skozi svoje oči in skozi oči svojcev in prijateljev. V okviru Studiev je doslej pripravil 12 predstav z odmevnim gostovanjem po Evropi, ZDA in Afriki. Poučuje v Afriki, Evropi (PARTS, CNDC, Impulstanz, Laban Center …) in v ZDA. Je dobitnik glavne nagrade Sklada princa Clausa za kulturo in razvoj, deluje pa tudi kot sodelavec KVS Teatra. V letu 2014 je skupaj s Studii Kabako prejel tudi glavno nagrado fundacije CurryStone za delo ustvarjeno v Kisangani.

Zasedba

Koreografija, izvedba: Faustin Linyekula
Glasba: Flamme Kapaya, Obilo Drummers
Produkcija: Studios Kabako/Virginie Dupray
Koprodukcija: Centre national de la danse
Studios Kabako podpirata DRAC Ile-de-France ter Francosko ministrstvo za kulturo in komunikacije


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/le-cargo