Vladimir

Produkcija: Beit Zvi – School of The Performing Arts, Ramat-Gan (Izrael)
Avtor: Matjaž Zupančič
Režija: Yonathan Esterkin

Trije študentje – mlad par Aleš in Maša ter njun prijatelj Miki, sostanovalci v najetem stanovanju – zaradi pomanjkanja denarja v stanovanje sprejmejo še enega najemnika, precej starejšega Vladimirja.


Foto: Arhiv Beit Zwi

Med njimi se hitro pokažejo razlike, ki skupaj z razkrivanjem Vladimirjeve preteklosti vodijo v neizbežen konflikt. Drama razkriva globine prepada med generacijami v sodobnem svetu, majhno stanovanje, v katero so ujeti junaki, pa postane prizorišče njihovega globalnega spopada.

Beit Zwi je najstarejša samostojna gledališka šola v Izraelu. Ustanovljena je bila pred petdesetimi leti, njeno delovanje pa financirata izraelsko ministrstvo za kulturo in lokalna skupnost. Njeni diplomanti sodelujejo v številnih izraelskih poklicnih gledališčih. Omembe vredna je tudi njihova lastna produkcija. Vladimir Matjaža Zupančiča je že drugo delo tega slovenskega avtorja, ki so ga uprizorili. Tudi tokrat se je pod režijo in prevod podpisal Yonathan Esterkin, mladi in obetavni režiser, prav tako študent te šole.

Matjaž Zupančič je leta 1998 na Tednu slovenske drame za besedilo prejel svojo prvo Grumovo nagrado, tako kot druge njegove nagrajene drame pa je večkrat našla pot na tuje odre. Vladimir v izvedbi gledališča Beit Zvi je prva uprizoritev te drame v Izraelu.

Zasedba

Prevajalec: Yonathan Esterkin
Scenografka: Aya Ben Asher
Kostumografka: Natasha Mentel
Koreografka: Belle Vanunu
Oblikovalec luči: Uri Rubinstein
Oblikovalec videa: Itamar Luria

Nastopajo:
Vladimir - Naor Mizrahi
Alep - Gil Cohen
Maša - Bel Vanunu, Meytal Nottik
Miki - Nadir Eldad


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/vladimir