Pozor hud ples 2: Vrnitev legend

Produkcija: EN-KNAP
Avtor: Iztok Kovač
Režija: Iztok Kovač


Foto: Arhiv Center kulture Španski borci/ Andrej Lamut

Didaktično-reflektivna predstava POZOR HUD PLES 2: VRNITEV LEGEND je mednarodna razširitev predhodne didaktične plesne uspešnice Pozor, hud Ples!, ki si jo je v Sloveniji ogledalo že blizu 10.000 obiskovalcev, kar je edinstven dogodek v sodobnem plesu (njen avtor Iztok Kovač pa je zanjo prejel tudi Župančičevo nagrado). Predstava vsebino prvotne predstave nadgrajuje v širši svetovni okvir sodobnega plesa in gledališča giba; oživlja korenine in ključne ustvarjalce sodobnega plesa v svetovnem merilu – odtod tudi »filmski« podnaslov predstave – Vrnitev legend. Eden ciljev predstave je karseda učinkovito razpršiti zmedo, ki vlada pri razumevanju sodobnega plesa, ne le v širši javnosti, temveč tudi v plesnem svetu. Dinamična in interaktivna predstava slikovito odgovarja na temeljna vprašanja o mednarodnih gradnikih sodobnega plesa v 20. stoletju, ustvarjalnih postopkih v plesu, identiteti gibalnega izraza, iskanju vzgibov za umetniško plesno delo ... Prek pogovorov z mednarodno zasedbo plesalcev, ki premore raznolike izkušnje, so mladi gledalci tudi sami aktivno vključeni v predstavo, ki jim približa celovito branje in doživetje plesne predstave. Atraktivna vizualna podoba, avtorska glasba in uporaba intermedijskih elementov, kot je video, predvsem pa vrhunska ekipa ustvarjalcev, zagotavljajo prepričljivo odrsko izvedbo.
Predstava prispeva k prenosu znanj na mlade na področju kulture, k dvigu zavesti o pomenu kulture za razvoj posameznika in družbe ter k prepoznavnosti slovenskega in mednarodnega sodobnega plesa.

Zasedba

Ustvarjalci in izvajalci: EnKnapGroup (Luke Thomas Dunne, Ida Hellsten, Lisa Magnan, Bence Mezei, Noriko Nishidate, Anja Rupnik, Ana Štefanec, Tamás Tuza)
Glasba:
 Drago Ivanuša, John Zorn, Tomaž Grom, Igor Stravinski (Ansambel Festine)
Video/grafike: Komposter
Filmi: Sašo Podgoršek
Scenografija:
 Iztok Kovač, Luka Curk, Komposter
Oblikovanje svetlobe:
 Luka Curk
Kostumografija:
 EnKnapGroup
Artikulacija vsebin: Iztok Kovač, Tanja Skok, EnKnapGroup
Branje besedil: Nada Vodušek
Rekonstrukcija historičnih plesov: Tanja Skok
Tehnična izvedba: Luka Curk, Omar Ismail, Hotimir Knific
Vodja vaj: Tanja Skok
Fotografije: Andrej Lamut
Izvršna produkcija:
 Karmen Keržar
Sponzor: MK Light & Sound
S podporo Mestne občine Ljubljana - Oddelka za kulturo


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/pozor-hud-ples-2-vrnitev-legend