Kaj pa bi, če bi

Produkcija: Plesni teater Ljubljana, AGRFT
Avtor: Nataša Berce

Predstava se ukvarja s telesom kot prizoriščem reprezentacije skozi temo ambicije.


Foto: Lars Sekulič Berce

Z igro dveh teles, igralskega in plesnega, z igro možnosti, v kateri se vzpostavljajo enakosti in razlike med tema dvema telesoma, njuna odzivnost na svet okoli njiju, na lastna hotenja in projekcije. Fizične akcije razpirajo odnose, razhajanja in skupne točke,  material postane to, kar se dogaja v integriteti enega subjekta  in med njima obema.  Nakazuje se fragmentaren svet, a hkrati tudi zaokrožen svet dveh teles.

Odstirala bo odnos do ambicije, ki je široko polje  nekih relacij. Čeprav ambicija generalno gledano ni nekaj slabega, še vedno ni jasno ali je to vrlina ali slabost. Pa vendar, ali lahko obstaja svet brez ambicije? Kaj so prednosti in kaj slabosti ambicije? Ali je za ambicijo nujno poseganje po najvišjih vrhovih sveta ali je ambicija morda tudi to, kako najlažje priti skozi v življenju?

Nataša Berce se je po končani Srednji glasbeni in baletni šoli zaposlila v Sng Opera in balet v Ljubljani. Kasneje je izobraževanje nadaljevala na Rambert School of Ballet v Londonu. V ljubljanjskem baletnem ansamblu je plesala v mnogo klasičnih in tudi bolj sodobnih baletnih predstavah. Sodelovala je tudi zunaj matične hiše, v sodobnoplesnih in gledaliških postavitvah. S pedagoškim delom na različnih plesnih šolah je začela leta 2002, še v času plesanja v Operi in baletu. Skozi njene roke je šlo veliko otrok vseh starosti, pa tudi odrasli ljubitelji baleta. Dve leti je predajala baletno znanje na Umetniški gimnaziji Ljubljana in že peto leto nekajkrat mesečno skrbi za baletne treninge v skupini En Knap. Po plesni upokojitvi je vpisala študij dramaturgije na Akademiji za gledališče, radio in televizijo in ga zaključila leta 2013. Sedaj nadaljuje študij  Umetnosti giba na magistrski stopnji. Poučevanje je še vedno stalnica, k njemu se je priključilo  še pisanje člankov za različne gledališke liste, kritiško vrednotenje uprizoritev in dramaturško svetovanje pri predstavah.

Zasedba

Koncept, umetniško vodenje in izbor glasbe: Nataša Berce
Soustvarjalca in izvajalca: Kaja Lorenci, Nik Škrlec
Dramatrugija: Nina Zupančič
Scenografija in kostumografija: Barbara Kapelj Osredkar
Oblikovanje luči: Borut Bučinel
Produkcija: Univerza v Ljubljani, Akademija za gledališče, režijo, film in televizijo
Koprodukcija: Plesni Teater Ljubljana
Predstava je magistrsko delo - Umetnost giba Nataše Berce
Mentor: red. prof. Tanja Zgonc


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/kaj-pa-bi-ce-bi