Front@ sodobnega plesa

Murska Sobota, 02. 09. 2015 - 05. 09. 2015

10. festival Front@ sodobnega plesa


DESET LET FESTIVALA FRONT@

Mednarodni festival Front@ sodobnega plesa, ki se odvija vsako leto na skrajnem severovzhodu, v Murski Soboti, praznuje desetletnico obstoja.

Leta 2006 smo v zavodu Flota začeli z uresničevanjem utopične ideje o mednarodnem festivalu sodobnega plesa na severovzhodnem robu države, v bližini treh meja in daleč od velikih kulturnih centrov. Prekmurje in obmejne pokrajine Avstrije, Madžarske in Hrvaške so veliko področje, na katerem je sodobni ples bil velika redkost v kulturnem dogajanju. Murska Sobota s 13.000 prebivalci, ki leži v bližini Avstrijske, Madžarske in Hrvaške meje, je bila odlična izbira za umestitev festivala .Ustanovitev festivala Front@ predstavlja začetek pomembnega procesa, ki briše predsodke o sodobnem plesu kot elitistični kulturi. Demokratizacija, decentralizacija, vključenost, dostopnost in druge velike besede iz dokumentov kulturnih politik, so se prelile v prakso skozi eno najbolj “norih” umetniških smeri. Ljudje na robu štirih držav so srečali sodobni ples tudi na ulici. Mesto Murska Sobota je odtlej, ob koncu poletja, pomembno, evropsko središče sodobnega plesa.

Iz festivala je kmalu izšla tudi mreža plesnih organizacij iz Avstrije, Madžarske, Hrvaške, Velike Britanije in Slovenije z njihovimi partnerji po vsej Evropi. Sodelovanje v mreži Beyond Front@, ki jo je že večkrat podprla tudi Evropska unija, je preseglo najbolj utopična razmišljanja iz leta 2006. Festival Front@ je dokazal, da centri kulturnega dogajanja lahko nastanejo tudi na obrobju.

Program letošnje, desete izdaje festivala Front@ vsebuje dela umetnikov iz Avstrije, Francije, Madžarske, Hrvaške, Španije, Južne Afrike in Združenih držav Amerike, hkrati pa predstavlja malo platformo najvidnejših ustvarjalcev slovenskega sodobnega plesa: Gregor Luštek in Rosana Hribar, Iztok Kovač in EnKnapGroup, Milan Tomašik, Maša Kagao Knez in Baobab.

Festivalski dogodki se bodo odvijali tudi na prostem, tokrat pa tudi na neobičajnih prizoriščih, kot so preddverja in kavarne. Med festivalom bo pod umetniškim vodstvom Katje Legin v Ljubljani in Murski Soboti potekal tudi plesni laboratorij mednarodne plesne mreže Beyond Front@ s plesalci iz petih evropskih držav.

Kot vsako leto, se bo na festivalu predstavila tudi prihodnost sodobnega plesa. Poleg mladih plesalcev izbranih na tekmovanju plesnih miniatur OPUS1, se bodo predstavile tudi Srednja vzgojiteljska šola in gimnazija Ljubljana - smer sodobni ples, Šola sodobnega plesa Ane Maletić iz Zagreba, Umetniška šola Franje Lučića iz Velike Gorice ter akademija SEAD iz Salzburga.

Deseta izdaja festivala Front@ bo potekala od 2. do 5. septembra 2015. Za premik v september smo se odločili, da bi ples lažje približali mlajši publiki - šolam iz Murske Sobote ter Ljutomera, njihovim učencem in dijakom. Dve predstavi skupine EnKnapGroup, Pozor hud ples 2 in Huda mravljica, bosta poskrbeli za uvod v festival. Za marsikaterega mladega gledalca to tudi prvi stik s sodobnim plesom.

Matjaž Farič,
umetniški vodja festivala


Povezava: Programska knjižica (PDF)


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/front-sodobnega-plesa-4