Pravljica o carju Saltanu

Produkcija: Mini teater, Drama SNG Maribor
Avtor: Aleksander Sergejevič Puškin
Režija: Aleksander Anurov, Nataša Matjašec Rošker


Foto Matjaž Kristovič

Puškinova Pravljica o carju Saltanu, o njegovem sinu – slavnem in mogočnem junaku knezu Gvidonu Saltanoviču – in o prekrasni carični labodki predstavlja vrhunec umetniškega preoblikovanja ljudskega izročila.

Domišljijska in nenavadna pravljica pripoveduje o vladarju Saltanu, ki si izbere za ženo in mater svojega sina Gvidona najbolj iskreno in ambiciozno med tremi vrstnicami, a s tem sprosti zlo, porojeno iz nevoščljivosti obeh tekmic in caričine tašče Babaruhe. Tašča mlado mater in dečka prežene na odprto morje in ju prepusti negotovi usodi. Pravljica pripoveduje tudi o čudodelni naravi v podobi prijaznega vala, ki brodolomca odreši na samotni otok, in dobrodušnosti očarljive labodke, ki Gvidonu kot svojemu junaškemu rešitelju pred jastrebom skozi več čudežnih krogov pomaga do srečnega konca. Tam se labodka za junaškega kneza spremeni v prelepo nevesto.

Uprizoritev je zrežiral Aleksander Anurov, eden od najbolj znanih ruskih igralcev in režiserjev, ki ga odlikuje posebna senzibilnost. Klasično Puškinovo pravljico, biser svetovne literature, je osvetlil z magično gledališko svetlobo. Mariborsko postavitev je režijsko vodila igralka Nataša Matjašec Rošker.

Zasedba

Nastopajo:

Nataša Matjašec Rošker
Ivica Knez
Viktor Meglič


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/pravljica-o-carju-saltanu