Zelo dolgočasen komad

Produkcija: Plesna izba Maribor, CJ
Avtor: Cristina Planas Leitão, Jasmina Križaj
Koreografija: Cristina Planas Leitão, Jasmina Križaj

Zelo dolgočasen komad je nevidna konstrukcija nedosegljivega in neuhojenega bivanja.


Foto: Paul Sixta

Nakazuje praznino in ničnost v nenehnem procesu transformiranja. Toda kaj se dogaja v tem vmesnem času, pred popolno transformacijo? To je čas med dvema dogodkoma. Lahko bi mu rekli tudi čas dvoumnosti. To je nedefinirano stanje, polno napetosti in potenciala. Je prostor, v katerem se kreira potencialni nič ali potencialni karkoli. Pričakovanje, napetost in obotavljanje povezano z močno željo po transcendiranju v neznano so neizogibni deli te predstave. Ta predstava je nebula, medzvezdni oblak prahu; difuzni astronomski objekt, ki je izkušen in ne razrešen. Je ustvarjanje možnih podogodkov, polno naslanjanja na verjetnosti in preračunavanje posledic odločitev.

Cristina P. Leitao je diplomirala na ArtEZ – Arnhem Dansacademie. Prejela je 3. nagrado za solo Skinned, poučuje Flying Low in Passing Through tehniki, sodeluje kot asistentka koreografije. Tudi sama je koreografinja in predvsem je zelo aktivna za napredek sodobne plesne scene v Portu.

Jasmina Križaj je zaključila koreografijo v Amsterdamu (Theaterschool  SNDO). Kot Moduldance umetnica je pričela s raziskavo performativne metode Into the Out. Za svoje delo Zebra in the Hairsaloon je prejela nagrado, ustvarja svoja dela ter poučuje.

Simon Wehrli je diplomiral na Scuola Teatro Dimitri in magistriral iz plesa v Londonu. Osnoval je gledališko skupino Spettatori, poučuje igralce in plesalce, trenutno pa v polnem zagonu predstavlja svoj zadnji solo Greatest Hits.

Nienke Scholts je magistra umetnosti, dramaturginja, pisateljica in urednice produkcijske hiše Het Veem ter predavateljica na Hogeschool voor Kunste Utrecht.
 

Zasedba

Koncept, oblikovanje zvoka & luči, kostumi, scenografija: Jasmina Križaj, Cristina Planas Leitão
Dramaturgija: Nienke Scholts (& Igor Dobričić v času festivala Nagib 2012 / during Nagib Festival 2012)
Glasba: Symphonies Of The Planets
Partnerji (koproducenti): Dansateliers Rotterdam (NL); Hellerau, Europaisches Zentrum der Kunsten, Dresden (DE); Fundação Calouste Gulbenkian (PT) – program for internationalization; O Espaço do Tempo, Montemor-o-Novo (PT); Fundacija son:DA, Maribor; MODUL DANCE projekt – EU kultura
 
Nastopajo: Simon Wehrli, Cristina Planas Leitão, Jasmina Križaj


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/zelo-dolgocasen-komad