Nasprotja

Produkcija: Mestno gledališče Ptuj, Mini teater
Avtor: Arthur Nauzyciel
Režija: Arthur Nauzyciel

Nasprotje je osnova vsake dramske situacije, gledališko dejanje se prične, ko si naproti pridejo osebe, ideje, stališča, potrebe, želje, prepričanja. Brez nasprotja ni potrebe po dogajanju. Nasprotje se privlačijo, nasprotja povzročajo konflikte, nasprotja so gibalo razvoja, nasprotja so seme razpada in uničenja. Je belo in je črno, je toplo in je hladno, je ljubezen in je sovraštvo, je svetlo in temno, je odprto in zaprto, je nastajanje in razpadanje, je življenje in je smrt.

Gledališče je prostor neskončnega samo spraševanja. Vedno znova se preverjajo ustaljeni vzorci in koncepti, iščejo se nove, izvirne rešitve, iščejo se vprašanja in odgovori nanje, ki postavljajo nova vprašanja. Ustvarjalci, ki vstopajo v naš prostor iz drugačnih okolij vanj prinašajo nove poglede, nove zamisli, drugačne koncepte in poetike, na tak način se tudi slovensko gledališče prenavlja in bogati. Projekt, katerega forma je odprta in usmerjena v raziskovanje, bo rezultiral v gledališki predstavi, odrskem dejanju.

Artur Nauzyciel, eden izmed najbolj znanih francoskih režiserjev, bo v Mini teatruj in Mestnem gledališču Ptuj tako pripravil avtorski projekt z delovnim naslovom Nasprotja. Sam material avtorskega projekta bo nastajal skozi raziskavo teme, pri čemer bodo uporabljeni fragmenti in prizori iz različnih klasičnih in sodobnih besedil. Igralska zasedba projekta bo izbrana na avdiciji, ki jo bomo pripravili tako v Mini teatru kot v Mestnem gledališču Ptuj. Predstava bo uprizorjena na odru Mini teatra in odru Mestnega gledališča Ptuj, postavitev pa bo v svoji zasnovi komorna.

O Arturju Nanuzycielu

Artur Nauzyciel je eden izmed najbolj znanih francoskih režiserjev, ki s svojimi predstavami gostuje po celem svetu. MIni teater in MG Ptuj sta ga v prihodnjem letu povabila k sodelovanju, ko bo pripravil svoj avtorski projekt z zasedbo slovenskih igralcev, ki jo bo izbral na avdiciji. Njegovo ustvarjalno gostovanje v Sloveniji bo prvo v tem delu Evrope.

Artur Nauzyciel se je po študiju likovne umetnosti in filma vpisal na šolo Theatre national de Chaliot, ki jo je vodil znameniti  in francoski režiser Antoine Vitez. Svojo kariero je začel najprej kot igralec, nato kot režiser s zelo uspešnima predstavama »Namišljeni bolnik« po besedilu Molièra in "Srečni dnevi"  po besedilu Becketta v znamenitem gledališču  Odéon-Théâtre de l’Europe iz Pariza.

Režiral je "Trg Heroja" Thomas Bernharda u Comédie-Française (2004); "Ordet" Kaja Munka na Festivalu u Avignonu (2005), "Glad" Knuta Hamsuna v Théâtre de la Madeleine (2011),  "Galeba" A.P.Čehova (2012) v Papeški palači na Festivalu v Avignonu.

V Ameriki je režiral B-M Koltèsa, "Borbu črnca in psov" in "Roberta Zucca" , "ABIGAIL’S PARTY" Mike Leigha (2007), Shakespearjevega "JULIJA CESARA". Režiral je v Dublinu, Oslu, Reykjaviku, Južni Ameriki. Je dobitnik  mnogih francoskih in mednarodnih nagrad,  od leta 2007 je direktor Narodnega gledališča v Orléansu.

Zasedba

Prevod: Suzana Koncut
Dramaturgija: Ivica Buljan
Glasba: Matt Elliott
Scenografija: Riccardo Hernandez
Koreografija: Damien Jalet
Kostumografija: José Lévy
Asistent režiserja: Juš A. Zidar


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/nasprotja