Emonska promenada

Ljubljana, 28. 08. 2014 - 30. 08. 2014

14. mednarodni ulični festival.

Emonska in Karunova ulica ter KUDovo dvorišče v Trnovem se zadnji vikend v avgustu spremenijo v gledališče na prostem in ustvarjalno sprehajališče za otroke in odrasle.

Program letošnje Emonske promenade obsega 8 tujih in 11 slovenskih izvajalcev oziroma skupin, ki bodo v treh dneh izvedli 25 različnih dogodkov. Ljubitelje cirkuških in artističnih predstav bodo navduševali italijanski Gambe in spalla teatro in cirkus Buffetto. Na Emonsko promenado se vrača tudi Pavliha-slovenski Punch, velik junak tradicionalnega ročnega lutkovnega gledališča v izvedbi Teatra Matita, družbo pa mu bo delal Pinhas, izraelska tradicionalna lutka z lutkarjem Arielom. Z odlično izvedbo pravljice o Treh prašičkih se tokrat prvič v Sloveniji predstavlja madžarska lutkovna skupina Hepp Trup, najmlajšim namenjamo tudi izbrane domače lutkovne, glasbene in plesne predstave (Plesni teater Ljubljana) pripovedne (Gdč. Bazilika), Kamišibaj gledališče, ki povezuje besede in slike in miniaturne lutkovne etude. Posebna pozornost je letos namenjena medkulturnemu dialogu in spoznavanju svetovnega kulturnega izročila - sodelujemo z društvom Humanitas in zavodom Global, kreativni igri in ustvarjanju na prostem. Gledališki program bodo tako spremljale številne ustvarjalne delavnice Hiše otrok in umetnosti in reciklirana igrala iz odpadnih predmetov katalonske skupine Guixot de 8, ki že štirinajsto leto zapored gostuje na Emonski promenadi in je postala že njen zaščitni znak. Novost letošnje promenade so večerni glasbeni dogodki, etno koncerta z odlično zasedbo gostov iz Indije, Švedske, Avstrije in Estonije ter znamenita gledališka predstava Odmaševanje Rozinteatra, ki tudi zaključuje letošnjo trnovsko kulturno poletje.

Že vrsto let uspešno promoviramo umetnost uličnega gledališča tudi izven Ljubljane, saj se redno povezujemo z drugimi festivali in organizatorji poletnih kulturnih prireditev po vsej Sloveniji. Letos naši tuji gostje izven Ljubljane gostujejo na festivalih: Puf festival Koper, Lutkovni pristan Maribor, Zmaj ma mlade v Postojni, Festival Karniola, Kranj in Festival Lendava.

Vstop na vse prireditve je prost! V primeru slabega vremena bo del programa prestavljen v dvorano KUDa France Prešeren.

Organizator festivala: Hiša otrok in umetnosti
Soorganizator: KUD France Prešeren
Programska vodja festivala: Irena Rajh Kunaver
Program so  podprli: Mestna občina Ljubljana, Turizem Ljubljana, A banka


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/emonska-promenada