O dečku in pingvinu

Produkcija: Lutkovno gledališče Maribor, Mini teater, Moment
Režija: Zoran Petrovič


Foto: Miha Sagadin

Predstava, zasnovana po motivih pravljice Lost and Found avtorja Oliverja Jeffersa, ki je del trilogije o fantu, njegovih dogodivščinah in odraščanju. Je izjemno čutna, duhovita in domišljijsko bogata zgodba, iz česar izhaja tudi predstava Lutkovnega gledališča Maribor. Želi objeti otroka, vzpodbujati njegovo domišljijo in kreativnost ter odpirati vprašanja čutnosti in čustvenosti, prijateljstva, osamljenosti, drugačnosti in strpnosti. Vse to na način, ki je otroku najbližji, skozi razigranost in igrivost.

Zgodba o fantu, ki nekega dne odpre vrata in pred njimi zagleda pingvina. Najprej ga ignorira, a mu pingvin povsod sledi. Fant želi ugotoviti, čigav je. Gre v urad za najdene predmete, vpraša raco – nič. Med brskanjem po knjigah ugotovi, da pingvini prihajajo z Južnega tečaja. V pristanišču zato želi pingvina vkrcati na veliko ladjo, a ga na ladji ne slišijo. Zato s pingvinom pregledata fantov mali čoln in se odločita sama odveslati na Južni pol. Med veslanjem fant pripoveduje zgodbe, pingvin pa ga posluša. Složno gresta skozi sonce in vihar! Ko dosežeta cilj, je fant navdušen, pingvin pa molči. Ko fant odvesla, se ozre in vidi, da je pingvin videti bolj žalosten kot kadarkoli prej. Na poti nazaj spozna, da se pingvin sploh ni izgubil, temveč je bil samo osamljen in ga je poiskal za družbo. Vrne se, a pingvina ne Južnem polu ne najde. Žalosten in molče (komu pa naj pripoveduje zgodbe?) vesla proti domu in – nenadoma zagleda pingvina, ki pluje na odprtem dežniku. Vesela se objameta in skupaj odplujeta domov. Med potjo si pripovedujeta zgodbe.

Nežna, duhovita in preprosta zgodba spodbuja otroško domišljijo in ustvarjalnost ter odpira vprašanja čustev, prijateljstva, osamljenosti, drugačnosti in medsebojnega razumevanja.

Zasedba

Po motivih slikanice Oliverja Jeffersa Izgubljen in najden
Dramaturg: Marek Turošik
Avtor likovne podobe: Primož Mihevc
Avtorica glasbe: Lea Čehovin
Oblikovalec svetlobe: Miljenko Knezoci
Oblikovalec zvoka: Matej Modrinjak
Grafični oblikovalec: Blaž Krump
Lektor: Simon Šerbinek

Nastopa: Miha Bezeljak


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/o-decku-in-pingvinu