Račka, Smrt in tulipan

Produkcija: Lutkovno gledališče Ljubljana
Avtor: Wolf Erlbruch
Režija: Fabrizio Montecchi


Foto: Miha Fras

Senčno predstavo Račka, Smrt in tulipan je navdahnila slikanica z originalnim naslovom Ente, Tod und Tulpe (2007) nemškega pisatelja in ilustratorja Wolfa Erlbrucha. Njegove slikanice odlikujeta jasno in preprosto oplemenitenje življenjskih dogodkov z rahločutno obzirnostjo ter predelovanje filozofskih tem z lahkotno poetično prozo, ki jo prežema humor. Vedro, rahločutno, a hkrati duhovito nas soočajo s težkimi temami, o katerih otroci radi sprašujejo, odrasli pa se jim večkrat najraje izogibamo.
Zgodba Račka, Smrt in tulipan tematizira smrt. Skozi nenavadno prijateljstvo med Račko in Smrtjo, ki kljub začetni nezaupljivosti na koncu postane trdno in iskreno, otroci spoznavajo, da je tudi smrt del življenja.

Predstavo je režiral italijanski režiser Fabrizio Montecchi, eden največjih mojstrov gledališča senc, ki s svetovno znanimi predstavami Teatra Gioco Vita iz Italije že vrsto let odkriva in razvija senčno gledališče. Pri ustvarjanju predstave je režiser na oder prenesel prefinjeno izrazne Erlbruchove ilustracije, ki so že same po sebi bogato idejno odrsko izhodišče.

Zasedba

Prevajalka: Veronika Simoniti
Avtorica likovne podobe senčnih lutk: Federica Ferrari, po motivih Wolfa Erlbrucha
Skladatelj: Mitja Vrhovnik Smrekar
Avtorica songa: Jera Ivanc
Scenograf in oblikovalec svetlobe: Fabrizio Montecchi
Lektorica: Irena Androjna Mencinger
Producentka: Pija Bodlaj

Izdelava senčnih lutk, scene in kostumov: Gregor Bajc, Sandra Birjukov, Iztok Bobić, Polona Černe, Brina Fekonja, Federica Ferrari, Jernej Remše s. p., Mitja Ritmanič, Zoran Srdić, Marjeta Valjavec, Ključavničarstvo Uroš Mehle s. p.

Nastopata: Polonca Kores, Asja Kahrimanović

 

Priporočena starost: 5+


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/racka-smrt-in-tulipan