Krabat

Produkcija: Lutkovno gledališče Ljubljana, Gledališče Konj, Ulrike Quade Company (NL), Oorkaan (NL)
Avtor: Otfried Preußler
Režija: Ulrike Quade


Foto: Urška Boljkovac

Zgodbe o čarovniškem vajencu Krabatu so se pripovedovale že v ljudskem izročilu. Leta 1971 jih je zapisal nemški pisatelj Otfried Preußler (1923–2013), ki je poleg Ericha Kästnerja prav gotovo eden najboljših in najbolj priljubljenih nemških pisateljev. Njegove zgodbe odlikujejo domiselni obrati in bogat humor. Mladi čarovnik Krabat je vajenec pri Gospodarju črnega mlina, ki ga uroči z vražjimi ukanami. Spremenjen v krokarja leta visoko nad žitnimi polji. Kljub čudovitim občutkom, ki ga pri tem prevevajo, njegova sreča ne traja dolgo. Odkritje grozovite skrivnosti prisili Krabata v beg. A zanj ni odrešitve, vse dokler ne zasliši petja dekleta, ki mu vlije moči, da se dokončno zoperstavi črni magiji.

Mednarodna skupina sodelavcev Lutkovnega gledališča Ljubljana in Gledališča Konj iz Slovenije ter Ulrike Quade Company in Oorkaan iz Nizozemske je pod režijskim vodstvom Ulrike Quade in v likovni podobi Silvana Omerzuja ustvarila pretresljivo in domiselno glasbeno-lutkovno predstavo o dobrem in zlu, nedolžnosti, prijateljstvu in ljubezni.

Zasedba

Avtor priredbe: Marcel Roijaards
Prevod priredbe: Mateja Seliškar Kenda
Dramaturginja: Zala Dobovšek
Avtor likovne podobe lutk, scenografije in ilustracij: Silvan Omerzu
Skladatelj: Leonard Evers
Kostumografinja: Jacqueline Steijlen
Oblikovalec luči: Florian Ganzevoorts
Avtor videoanimacije: Mark Thewessen
Lektorica: Irena Androjna Mencinger
Asistentka režije: Anna Verduin, Anne van Dorp
Lutkovna in scenska tehnologija: Žiga Lebar
Producentka: Pija Bodlaj
Vodja predstave in oblikovalec zvoka: Emil Koprivc
Video tehnik: Matej Vidic
Lučni mojster: Kristjan Vidner
Scenski tehnik: Milan Škrbić
Izdelava lutk, scene, mask in kostumov: Žiga Lebar, Silvan Omerzu, Sandra Birjukov, Jacqueline Steijlen, Marjeta Valjavec

Nastopajo
: Gašper Malnar, Martina Maurič Lazar, Zvezdana Novaković k. g. (vokal), Simon Klavžar k. g. (marimba), Rok Felicijan k. g. (bas klarinet), Iztok Jereb k. g. (glas)


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/krabat