Front@ sodobnega plesa

Murska Sobota, 28. 08. 2014 - 30. 08. 2014

9. festival Front@ sodobnega plesa


***
Deveta Fronta - boj se nadaljuje


Med pripravami na letošnji festival se v mestu in okolici vrstijo stečaji. Podjetje, ki je bilo nekoč najpomembnejši delodajalec, je (spet) šlo v stečaj. Nekaj sto ljudi je ostalo brez “kruha“.

Sodobni ples? Kako, prosim? Kaj nam bo to!?

Ja, prav sodobni ples, ena najbolj norih umetniških zvrsti!

Težke razmere zahtevajo od nas pogum, ki ga moramo uveljaviti predvsem na ustvarjalnih področjih. Žal sedaj šteje predvsem tisti pogum, ki botruje neetičnim dejanjem in ljudem greni življenje. Zato je borba za tisti del našega bivanja, ki nas naredi človeka, še toliko bolj pomembna.

Da bi v takih razmerah čim več ljudem omogočili ogled izjemnih umetniških dosežkov, smo se odločili za simbolno ceno vstopnic. Ker umetnost ni zastonj in ne zaman, smo določili simbolno vrednost en evro, gledalci pa lahko prostovoljno prispevajo več, če to zmorejo in presodijo, da je vredno podpreti naš festival in dosežke gostujočih umetnikov. Ti se v letošnjih izbranih predstavah močno dotikajo opisane sedanjosti. Predstave so ustvarjene na temah, ki jih zaznamujejo meje - Borderline, medsebojni odnosi v kolektivih - Staff, odločitve v brezizhodnih situacijah - “same, difference, again”. Ustvarjalci izbranih predstav na izviren način izbirajo zorni kot pogleda na omenjene teme. S tem nam omogočijo, da se skozi telo v gibanju zazremo v korenine lastnih zagat.

Prihodnost pa ni nujno taka kot jo nakazujejo okoliščine. To lahko vidimo v izjemnih ustvarjalnih dosežkih mladih plesalcev, v izboru plesnih miniatur OPUS1. Tudi predstavitve plesnih šol in akademij letos presegajo običajen program. Študenti in dijaki bodo nastopili tudi v štirih koreografijah priznanih koreografov.

K nam smo povabili več kot sto plesalcev, koreografov, pedagogov, teoretikov in programskih vodij iz Avstrije, Francije, Hrvaške, Madžarske, Nemčije, Španije, Velike Britanije in Slovenije.

Medtem smo se komaj ubranili poskusom ukinitve festivala.

Sodobni ples? Na robu države!?

Ja. V Murski Soboti! Spet.

Matjaž Farič,
Umetniški vodja


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/front-sodobnega-plesa-3