Ljubljanske zgodbe

Produkcija: Gledališče Ane Monro
Avtor: Gledališče Ane Monro
Režija: Goro Osojnik

Interaktivni sprehod skozi zgodovino


Foto: Luka Dakskobler

Ljubljanske zgodbe so zabavna in poučna pohodna predstava, ki se odvija od Gornjega in Starega trga prek Ulice na Grad, Rožne ulice in v okolici ter v javnem zaklonišču pod Ljubljanskim gradom. To so predeli mesta, ki jih klasični turistični ogledi običajno prezrejo; sploh zaklonišče je obiskovalcem zelo skrito in do njega celo ni možen prost dostop.

Med ekskluzivnim sprehodom skozi te urbane prostore ulični umetniki odigrajo interaktivne prizore iz zgodovinsko pomembnih obdobij, v katerih vas bodo popeljali v čas Napoleona in Ilirskih provinc, v obdobje druge svetovne vojne in okupirane Ljubljane, ko je mesto obdajala bodeča žica, v čas bratstva in edinosti, in celo na ples s Povodnim možem. Približali vam bodo tudi protestantskega duha in ideje tistega časa, ponudili izkušnjo rušilnega potresa in nazadnje še razkrili resnico o trenutnem stanju duha v mestu.

Predstava se začenja pod lestencem pred cerkvijo sv. Florijana na Gornjem trgu. 

Zasedba

Ideja, zasnova in režija: Goro Osojnik
Scenarij: skupinska kreacija
Raziskava zgodovinskih virov: Matjaž Ocvirk
Zvočna podlaga: Polona Prosen
Konstruktivna pomoč pri nastajanju predstave: Jana Apih, Mitja Lavtar, dr. Dejan Križaj in še mnogi drugi.

Nastopajo: Silvia Viviani, Rada Kikelj Drašler, Katjuša Kovačič, Luka Korenčič, Matjaž Ocvirk, Tea Vidmar, Manca Uršič, Polona Prosen


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/ljubljanske-zgodbe