Ex ponto

Ljubljana, 14. 09. 2014 - 21. 09. 2014

21. mednarodni festival uprizoritvenih umetnosti.Uvodni nagovor direktorja k 21. EX PONTU:
NOVI MOSTOVI – gledanje naprej ali oziranje nazaj?

Letošnji 21. EX PONTO nadgrajuje svoje sodobno kulturno misijonarstvo na področju vsebin, aktualnosti in specifičnosti glavnega mednarodnega gledališkega programa, dopolnjuje svojo programsko ponudbo z uvajanjem dokumentarnega filma, odpira nova geografska območja sodelovanja ter razkriva nove programe in uspehe na temeljih večletnega mreženja svojih mednarodnih kulturnih povezav.

Čeprav smo prepoznavni, vseskozi usmerjeni v prihodnost, sledimo sodobnim gledališkim vsebinam in nasploh kulturnim smernicam in imamo zlasti zaradi iskanja novih mostov delovanja ter povezovanja umetnikov in kulture odličen in priznan status v tujini, naše matično okolje preslabo opazi, razume pomen in podpira tovrstne mednarodne dejavnosti in vredne projekte ter vztrajno zapira svoje meje in tlači svoje široko razpoložljive možnosti v majhno konzervo, ki jo bo vse težje odpreti, kaj šele pogledati vanjo. Namesto v gledanje v prihodnost nas sili v oziranje v preteklost. Tako tudi festival EX PONTO kljub že priznanemu evropskemu statusu in zastavljenim novim mostovom svoj trenutni položaj ponovno lahko primerja s svojimi začetki pred dvajsetimi leti, ko se je srečeval s podobnimi osnovnimi eksistenčnimi dilemami, smiselnostjo obstoja in delovanja ter razmišljanji o drugem okolju, ki bi ga bolje sprejelo in podpiralo. Če v iskanju ogledala sedanjosti in metafore za položaj kulture in uspešnih projektov v naši družbi odpotujemo še dlje v preteklost in mitologijo, naletimo na najbolj enigmatičnega nordijskega boga – boga mostov Heimdalla – sina devetih mater, ki so bile sestre. Na svojih potovanjih, na katerih je gradil in ščitil mostove po svetu, je Heimdall pogosto prenočil pri kakšni družini, v treh pa je za seboj pustil otroka. Iz njih so se razvili rodovi, generacije in narodi: eni družini je zapustil rod sužnjev, drugi rod svobodnjakov in tretji rod gospodarjev. Ker je živel na robu sveta, ob mostu, ki je povezoval svet bogov in svet ljudi, so ga poznali in spoštovali vsi, razen tistih, ki niso poznali in spoštovali sebe.

Kljub trenutno slabi luči nad ogledalom EX PONTO skupaj z evropsko mrežo NETA, ki odpira novo obdobje in možnosti za graditev novih mostov in rešitev, ni bil še nikoli bogatejši in močnejši, še nikoli tako poln pogumnega zrenja naprej. In v tej luči 21. EX PONTO svoji spoštovani, zvesti in dolgoletni ter pričakovani novi publiki ponuja veliko užitka ob letošnjih raznovrstnih gledaliških in filmskih doživetjih.

Vabljeni!

Damir Domitrović

 


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/ex-ponto-3