Ana Desetnica

Ljubljana, 26. 06. 2014 - 08. 07. 2014 Maribor, 26. 06. 2014 - 08. 07. 2014 Kranj, 26. 06. 2014 - 08. 07. 2014 Nova Gorica, 26. 06. 2014 - 08. 07. 2014 Celje, 26. 06. 2014 - 08. 07. 2014 Ruše, 26. 06. 2014 - 08. 07. 2014 Izola, 26. 06. 2014 - 08. 07. 2014 Krško, 26. 06. 2014 - 08. 07. 2014 Šoštanj, 26. 06. 2014 - 08. 07. 2014 Sežana, 26. 06. 2014 - 08. 07. 2014

Mednarodni festival uličnega gledališča: Tkanina mesta.V letu 2013 smo se z Ano Desetnico POZDRAVLJALI. V letu 2014 želimo ta raznolika in naključna srečanja poglobiti in jim poiskati skupno nit. Ana Desetnica, največji mednarodni festival uličnega gledališča pri nas, je s svojimi gostovanji v številnih slovenskih mestih v zadnjih letih dokazala, da partnerji festival v vsakem mestu resnično oblikujejo po svoji zamisli in podobi. Posamezno mesto zaznamuje prav vključenost lokalnega prebivalstva, društev in organizacij, ki v danem prostoru stkejo tkanino svojega mesta. Kot smo ugotovili v zadnjih letih, je Ana Desetnica odličen povod, trdna začetna nit, ki povezuje.

V Mariboru je bila Ana Desetnica povod za Živa dvorišča, projekt, ki je z leti prerasel okvire festivala, se osamosvojil in bo kot pomembna programska vsebina živ tudi letos. Lani so v Sežani začeli KULTulice, letos pa njihov kraj povezujejo Tkanine mesta. Poletje v Celju ima daljšo tradicijo odpiranja svojega prostora uličnemu gledališču, prav tako tudi Kranj. Partnerji imajo veliko željo po razvijanju socialnih vsebin in povezovanju someščanov. Enako strategijo razvoja festivala Gledališče Ane Monro deli tudi z Izolo, Novo Gorico, Šoštanjem, Krškim in Rušami.

10 slovenskih mest bo tako v družbi Ane Desetnice tudi to poletje sestavljalo svojo tkanino mesta. Barvito, slikovito, polno vzorcev, odtenkov in vsebin.

V Ljubljani bo tkanina Ane Desetnice gosta in stkana od središča mesta do Most, kjer bomo v soboto, 5. 7., na dvorišču in v okolici dvorca Selo (Zaloška cesta 69), kjer je potekala lanska Ana Plamenita, spoznali vse gostoljubje in ustvarjalnost lokalnega prebivalstva.

In v luči spoznavanja številnih povezav in tkanja novih vezi je prav, da s pomočjo Ane Desetnice spoznamo tudi svoje mesto. V Ljubljani bodo na ogled kar štiri predstave, ki vsaka na svoj način obiskovalcem razkrivajo mesto, njegove značilnosti, skrivnosti in priložnosti. Ljubljanske zgodbe v izvedbi Gledališča Ane Monro vas bodo popeljale skozi več kot 500 let bogate zgodovine Gornjega trga. Nad in pod zemljo, v največje javno zaklonišče, na ogled bodo postavile razbitine današnjega časa, ponudile sprehod ob bodeči žici, ples s Povodnim možem, včlanitev v beraški ceh in še veliko drugih nepozabnih doživetij zgodovinskih dogodkov.

Le Grand Big Tour (with cheese) v izvedbi Teatra Narobov je teatralični vodeni ogled mesta, ki se igra s predstavitvami mesta, kot jih ustvarja turizem. Pocestnica v izvedbi KUD Ljud pa je posebna galerija na prostem (v igrivem duhu Marcela Duchampa, ki je pred stotimi leti zgolj s podpisom spremenil navaden pisoar v »Fontano«), ki vsakdanje elemente Ljubljane preobrazi v umetniška dela. Hodi mesto Braneta Zormana in Irene Pivke pa je večmedijska predstava, ki gledalcem omogoča, da prek zvočnih slik, vtisnjenih v natančno izbrane lokacije v središču mesta, prehaja med fiktivnimi in realnimi situacijami.

Nasproti umetniški oz. gledališki analizi mesta in vsebin se bodo obiskovalci lahko odpravili tudi po Ljubljanski multikulturni poti. Pod tem imenom je združenih šest vodenih ogledov, ki jih je pripravila Bošnjaška kulturna zveza Slovenije, v okviru projekta Mesto kultur, ki raziskuje manjšinsko in drugo manj znano kulturno dediščino na območju Ljubljane ter sočasno usposablja skupino turističnih vodnikov in vodnic, ki omenjeno dediščino predstavljajo zainteresirani javnosti na atraktiven, inovativen in kreativen način. Namen projekta je omogočiti večjo zaposljivost pripadnikov ranljivih skupin na področju kulture in večati prepoznavnost kultur skupnosti s priseljenskim ozadjem v Sloveniji.

Posebno vsebinsko pozornost pa 17. Ana Desetnica namenja še humorju, maskam in klovnom. Kaj bosta v svoji Kuhinji spekla oz. skuhala Maboul distorsion iz Francije, verjetno ne ve nihče. Španska zasedba Cia. La Tal bo dokazala, da je 150 let od svojega nastanka Neverjetna skrinja še vedno aktualna, in to kljub temu, da so pevci izgubili svoj glas, čarodeji svoje spretnosti in da igralski talent ni deden. Dan le Man iz Estonije vas bo popeljal v svet tantrične komedije, italijanski žigolo McFois po poskrbel za pravo ljubezen, ob švicarsko-avstrijskem dvojcu Oskarju&Štrudlu pa bo tudi vaše življenje postalo ena sama dobra komedija. In ko boste že prijetno sproščeni, bo udaril še ruski Teatr Miniatjur, s huliganskim gledališčem, ki vas ne bo pustilo pri miru niti za trenutek.

Če klovnovski umetniški izraz dopušča številne interpretacije, potem bodo maske in polmaske letošnji Ani Desetnici dodale nekaj mističnosti. Poljska lutkarica in igralka Ola Muchin je svojemu čarodeju nadela posebne polstene maske. Italijanski Faber Teater bo uprizoril paradni ples v maskah, katerega nepogrešljiv del bodo tudi čisto pravi dvoboji med Nizkimi, glasbeniki, in Visokimi, hoduljarji.

A to je le nekaj tujih vsebinskih poudarkov letošnje Ane Desetnice. Festival, ki vsako leto dobršen del programa nameni tudi domači produkciji, je letos nekoliko zaostril vstopna merila, kar pomeni, da so se v program uvrstile resnično najbolj izdelane domače predstave. Avanturistični trio 123! vas bo popeljal na Pot v Tadam. Anja Bezlova se bo v družbi Kevina Caseyja znašla na mejnem prehodu, med birokracijo in človečnostjo, z znanim Osebno, prosim!. Glasba, sence in ples se združujejo v Dolini odmeva. Na festival se vrača Impro liga s sodobno improvizirano antično tragedijo Delfi populi. Črna komedija Life of Mary je režisersko delo Matije Solceta, igrajo pa njegovi študentje iz praškega KALD DAMU. Katjuša Kovačič in Rada Kikelj Drašler bosta v gibalno-poetični predstavi Obrazba iskali skrivnosti virtualnega. Duo AllaTea, ki ga sestavljata Tea Vidmar in Alla Abramova, nas bo v igri senc opozoril na najlepše spomine poletnih dni ... KD Priden možic je združil moči s Čupakabro v ognjenem spektaklu Sodrga in še bi lahko naštevali domače vrhunce 17. Ane Desetnice …

Verjetno največji izziv pa bo nastop na Ani Desetnici za novo generacijo šuglarjev, ki se izobražujejo na šoli uličnega gledališča Ane Monro. Pod režisersko taktirko Alenke Marinič in Justina Durela bo mlada generacija združila moči z izkušenimi uličnimi artisti – rezultat bo nič manj kot Shakespeareova Romeo in Julija – v maskah, po načelih commedie dell' arte.

Vzporedno s festivalom Ana Desetnica pa Gledališče Ane Monro organizira tudi Šuglino mednarodno poletno šolo (od 26. 6. do 5. 7. 2014), ki je namenjena aktivnim ustvarjalcem in študentom različnih področij uprizoritvenih umetnosti, glasbenikom, likovnikom in drugim umetnikom, ki jih zanimajo zakonitosti ustvarjanja na ulici. Pod vodstvom domačih in tujih strokovnih mentorjev (Tom Greder »Oskar«, Ferran Orobitg, John Lee, Sally Mann, Kud Ljud, Vita Osojnik, Manuel Pons Romero) bodo udeleženci strnjeno praktično znanje predstavili v paradi Ave Triumphator, ki bo proslavila 2000 let, odkar je bila na tleh današnje Ljubljane ustanovljena rimska Emona (5. 7. 2014 v Mostah).

Ana Desetnica bo od 26. junija do 8. julija najmočnejša in najbolj pisana nit tkanine vašega mesta. Za vse ostalo poskrbite sami!

Se vidimo v mestu!

Povezava: Programska knjižica festivala Ana Desetnica 2014


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/ana-desetnica-2