Ukrep

Ljubljana, 15. 06. 2014 - 17. 06. 2014

Festival plesnih perspektiv.Kako plesati v prihodnost

Za sodobni ples, za ustvarjalnost mladih se je treba zavzeti. Umetnost nam da videti, slišati, čutiti, misliti. Je iz sveta, a je hkrati njegova razlika, presežek.  Sodobni ples omogoča prostor za raziskovanje, eksperimentiranje, učenje, tveganje, opazovanje, dialog; komunikacijo z drugimi. Skozi sodobni ples lahko konstruiramo, preoblikujemo, se upiramo konvencijam in narekom. Odkrivamo naše zmožnosti na drugi strani meja. Kako v tem času in prostoru odpirati perspektive za mlade, za prihajajoče generacije - na tem ves čas kontinuirano delujemo.

Na Ukrepu 2014 se bodo predstavili ustvarjalci s svojimi idejami, razmišljanji, zgodbami, znanji; tudi vprašanjem: »Kako živeti, plesati v prihodnost?« V svoje akcije in reakcije vabijo gledalce, da z njimi na kreativen način preživijo nekaj časa. Skozi tri dneve Ukrepa bomo lahko deležni plesanja, ustvarjanja, pripovedovanja, druženja... na ravni intimnega in družbenega; deležni bomo iskanj odgovorov, odpiranj vprašanj; predvsem – kaj danes zaznamuje ustvarjanje mladih. (Sinja Ožbolt)

***

U[kre]panje
Vsaka beseda je nekako odveč, če govorimo o tistem, kar naj bi bil letošnji Ukrep. Pa sploh ne gre za to, da se ne bi hoteli pogovarjati, se pomenkovati ali načrtovati - nasprotno, tega je še več, in poteka sproti, okoli nas, nekako ves čas. Klije in brbota, vendar temu ne bi rekla mladi, temu bi rekla pripravljeni ukrepati. Narediti svojo točko, svoj projekt, svojo predstavo, ali narediti platformo, kjer vse to lahko dobi vidnost in zaživi v novem kontekstu. Letošnji Ukrep bo za tri dni skupno mesto prikazovanja različnih plesnih iniciativ kot presek tistega, kar delajo mladi plesalci in plesalke sami oziroma so pridobili na delavnicah s koreografoma Gregorjem Luštkom in Edoardom Torrojo. Proces izobraževanja je potekal po principu aktivnega delovanja. Plesni teater Ljubljana bodo za tri dni zasedli mladi slovenski plesalci in koreografi, ki delujejo oziroma se šolajo v Sloveniji ali tujini, v Salzburgu, Linzu, Amsterdamu. Naloga, ki si zastavljamo 2014, je odpreti prostor in pripeljati iniciative skupaj, da se spletejo nove vezi, ki bodo u[kre]pale naprej. (Andreja Kopač)

***
Produkcija: Plesni Teater Ljubljana, 2014
Oblikovanje programa: Andreja Kopač, Sinja Ožbolt
Organizacija: Živa Brecelj, Katja Somrak, Andreja Kopač, Sinja Ožbolt
Tehnična podpora: Grega Mohorčič, Janko Oven, Aljaž Zaletel
Tekst: Plesni Teater Ljubljana
Prevodi: Tadej Turnšek
Zahvala: JSKD in Nina Meško
Program Plesnega Teatra Ljubljana sofinancirata Ministrstvo za kulturo in Mestna občina Ljubljana


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/ukrep-1