Ne-Festival

Gornji grad, 17. 07. 2014 - 20. 07. 2014

Ne-festival gledališča zatiranih.


Ne-festival gledališča zatiranih je kreativno in izobraževalno srečanje ustvarjalcev, ki delujejo po metodah gledališča zatiranih v Sloveniji, kot tudi njegovih ljubiteljev. Osnovni namen druženja je povezovanje, izmenjava izkušenj, znanj in spretnosti.

Ne-festival se je prvič zgodil v zadnjem tednu avgusta 2013 v Gornjem Gradu in je vključeval druženje na delavnicah, predstavah, performansih in okroglih mizah, ki so jih pripravili posamezniki in člani različnih skupin in jih povezujejo tehnike gledališča zatiranih. Na prvem Ne-festivalu smo si prizadevali, da bi oblikovali skupno jedro soustvarjalcev gledališča zatiranih v Sloveniji, z namenom vzdrževanja osnovnih standardov na tem področju in poenotenja ter razširitve skupnih znanj.

Ne-festival smo vsi udeleženci soustvarjali po principu skupnosti in aktivne participacije. To pomeni, da je Kulturno umetniško društvo Transformator prevzelo koordinacijo vseh praktičnih elementov festivala (organizacija, vsebina, nastanitev, prehrana …), vsi udeleženci in obiskovalci pa so Ne-festival aktivno soustvarjali.

Cilj Ne-festivala je bil preživeti tri aktivne dni v okolici Gornjega Grada. Pomemben del je predstavljalo vključevanje gornjegradske lokalne skupnosti v nefestivalske aktivnosti in širjenje ter promocijo metod gledališča zatiranih.

Kulturno umetniško društvo Transformator je bilo ustanovljeno januarja 2012 in deluje tudi po tehnikah gledališča zatiranih. Poleg priprave delavnic, usposabljanj in izobraževanj, ki te tehnike vključujejo, deluje kot gledališče na klic in pripravlja predstave in performanse na različne teme. Sodelujemo z drugimi društvi in nevladnimi organizacijami, tudi iz tujine.

***

DELAVNICE

I.    ENODNEVNE DELAVNICE

Delavnica telesne psihoterapije: Miša Gams

Telesna psihoterapija se loteva psihičnih motenj z bolj celostnega vidika, saj vključuje tudi teme, kot so kopičenje stresa v telesu, zaznavanje psihičnih in energijskih blokad v telesu in njihovo odpravljanje. Metoda izhaja iz teze, da se mora vsak organizem napolniti z energijo in izprazniti ne samo skozi pogovor, temveč zlasti skozi zvok in gibanje. Dele telesa, ki so pod stresom, je potrebno tako še bolj izpostaviti krčem in stresu, da se skozi vaje ti deli popolnoma razbremenijo in razkrijejo potisnjeni emocionalni naboj. Tako se skozi napenjanje, premikanje, masažo in sproščanje 'napolnjenih' delov telesa sprostijo tudi potisnjeni spomini npr. na nek travmatičen dogodek iz otroštva.

Delavnica traja 6 ur z vmesno pavzo in je namenjena vsem, ki si želijo iz prve roke izvedeti več o načinih, kako se formirajo obrambni mehanizmi in mišične blokade ter s kakšnimi metodami jih lahko blažimo oz. preprečimo. Za delavnico je potrebno prinesti armafleks, večjo brisačo in vodo.

Miša Gams je antropologinja, ki je v Beogradu opravljala študij telesne psihoterapije. Zadnja leta vodi delavnice telesne psihoterapije in delavnice egostrukturalnega plesa. 

Delavnica improvizacijskih tehnik: Jaka Andrej Vojevec

Kako zgolj biti na odru? Kako najti nekakšno ničto točko nastopanja, točko, ko se človek popolnoma sprosti in se posledično lahko spontano in naravno odziva na dražljaje? Na delavnici se bodo izvajale vaje in tehnike, ki nastopajočemu omogočijo, da to doseže. Namen delavnice je premagovanje cenzure racija in s tem tudi treme ter vsem tako dobro znano zakrčenost na odru.

Delavnica traja 6 ur, število udeležencev je omejeno na 15. Namenjena je vsem, ki si želijo nastopati ali se znebiti treme in napetosti pred drugimi ljudmi. Improvizacija je seveda zelo pomembna tudi v gledališču zatiranih, ko je treba odgovarjati na intervencije publike v forumskih predstavah.

Jaka Andrej Vojevec je po izobrazbi gledališki režiser. Kot član Kulturno umetniškega društva Transformator se udejstvuje tudi v gledališču zatiranih, vodil raznolike delavnice, tako gibalne kot iz tehnik gledališča zatiranih. V letošnjem letu je preko Edirise Slovenija in drustva Matafir vodil delavnico gledališča zatiranih za skupnost Batwa v Ugandi, v Afriki.

II.    DVODNEVNE DELAVNICE

Big brother is building you – Media and identity contruction: Eliana Schüler (Dunaj)

Na delavnici bomo obravnavali in premislili o vplivu medijev na konstruiranje naše osebne identitete. Znotraj te teme se bomo osredotočili na seksualnosti in odnose do našega telesa. Kakšen vpliv imajo mediji na naše najbolj intimne dele življenja? In kako lahko na to reagiramo? Tematike se bomo lotili predvsem preko tehnike časopisnega gledališča.

Delavnica bo potekala v angleškem jeziku in trajala 12 ur. Namenjena je vsakomur, predhodno poznavanje gledališča zatiranih ni potrebno, število udeležencev je omejeno na 16. Za delavnico je potrebno prinesti časopise in revije.

Eliana Schüler je študirala kulturno antropologijo in sociologijo na Dunaju. Zadnjih pet let deluje na področju aplikativne drame. Od leta 2011 je aktivna članica Gledališča zatiranih Dunaj (http://www.tdu-wien.at/), kjer dela kot gledališka aktivistka v različnih skupinah, koordinira projekte in izvaja delavnice. Njeno delo je usmerjeno na teme kot so seksualnost, družbeni spol, kot tudi migracije.

Mavrica želja: Metka Bahlen

Na delavnici se bomo spoznali s tehniko mavrica želja, ki posega v Boalov terapevtski repertoar vaj (obravnavanje osebnih strahov, frustracij in travm). Tehnika  mavrica želja teži k demokratizaciji terapije, proces  poteka v soudeležbi drugih, ki udeležencu predstavljajo ogledalo in omogočajo novo in večdimenzionalno branje preteklih dogodkov. V primeru mavrice želja ne gre za interpretacije dogodka; udeleženci protagonistu ponudijo ogledala, več načinov odzivov drugih.

Delavnica bo potekala 12 ur, najmanjše število udeležencev je 8, največje 18. Udeleženci naj bodo pripravljeni s skupino deliti osebne zgodbe.

Metka Bahlen je pedagoginja in andragoginja, ki ime večletne izkušnje z delom v programu PUM. Je so-ustanoviteljica in aktivna članica Kulturno umetniškega društva Transformator, kjer izvaja delavnice ter usposabljanja v tehnikah gledališča zatiranih.

***

Prijave za festival so odprte na strani Nefestivala. Število udeležencev je omejeno na 50.

Povezava: Facebook stran, kjer se objavljajo tekoče informacije


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/ne-festival