Prelet

Ljubljana, 22. 05. 2014 - 29. 05. 2014

8. gledališki festival Slovenskega mladinskega gledališča in Gledališča Glej.


Letošnji Prelet, 8. gledališki festival, ki ga pripravljamo skupaj s sodelavci iz Gledališča Glej, bo še posebno slovesen. Zgodil se bo v času, ko bo v naši prestolnici zasedala mreža ICORN, v kateri so združena mesta, med njimi seveda tudi gostiteljica Ljubljana, ki zagotavljajo zatočišče pisateljem, novinarjem in drugim intelektualcem, katerih bivanje v domovini jim zaradi narave njihovega dela ne omogoča varnega življenja. Zato jim različna, med seboj povezana mesta ponujajo varen pristan za življenje in ustvarjanje. V Slovenskem mladinskem gledališču bomo 22. maja 2014, ko se bo Prelet začel s prireditvijo Pekel je prazen v režiji Marka Mlačnika, z veseljem sprejeli udeležence Generalne skupščine mreže ICORN. Kreativnost in družbena kritičnost sta v nedemokratičnih družbah za posameznika lahko usodno nevarni, v demokratičnih pa pravzaprav ravno tako, le sredstva so nekoliko bolj prikrita. Zato so degradirani, dostojanstva oropani ustvarjalci in kritični posamezniki pogosto prav umetniki. O tem vsaka po svoje pripovedujejo tudi predstave Slovenskega mladinskega gledališča, ki jih predstavljamo na letošnjem Preletu.
(Uršula Cetinski, direktorica in umetniški vodja Slovenskega mladinskega gledališča)


Letošnji Prelet je nekaj posebnega. Ne zato, ker je tretjič zaporedoma nastal v sodelovanju med Slovenskim mladinskim gledališčem in Gledališčem Glej, ampak zato, ker je z letošnjim letom festival resnično dobil mednarodne razsežnosti. Priključila sta se mu namreč dva pomembna dogodka: Generalna skupščina Mreže mest zatočišč preganjanih pisateljev ICORN ter letno srečanje vzhodnoevropske mreže uprizoritvenih umetnosti EEPAP, katere člana sta obe gledališči. Oba dogodka si s Preletom ne delita zgolj časovnega okvirja, ampak tudi odločno sooblikujeta njegov program. To pa je le zadnji korak v mednarodno izjemno pestri sezoni Gledališča Glej.
(Marko Bratuš, umetniški vodja Gledališča Glej)

Še zlasti smo veseli, da bo tokratno srečanje več kot stotih predstavnikov iz ICORN-ovih mest zatočišč in različnih organizacij sovpadlo z gledališkim festivalom Prelet in tako gostom, zbranim v Ljubljani, ponudilo sijajno priložnost, da se naužijejo vsega raznolikega razpona tega festivala v slovenski prestolnici.
(Peter Ripken, predsednik Izvršnega odbora ICORN-a)


Vir: http://veza.sigledal.org/festival/prelet-2