Piaf, Edith Piaf

Produkcija: KD Gledališče EU enigma ustvarjanja
Avtor: Jože Pernarčič
Režija: Tijana Zinajić

Zdi se, da je podoba Edith Piaf samo ena in za vse čase: nežno, krhko dekletce, ki jo je ulica oblikovala v presunljivo umetnico, za katero se zdi, kot da se je že rodila s popolnim posluhom in popolnim glasom.


Foto: Arhiv KD Gledališče EU enigma ustvarjanja

A njena biografija idealno sliko, v kateri je prostora le za madeže, ki so jih Edith storili drugi, za njene pa vedno kar nekako zmanjka prostora, popolnoma spremeni. Številne afere, menjavanje moških, alkohol in mamila, značajska ekscentričnost in problematičnost so le nekatera izmed najočitnejših dejstev, ki njeno zgodbo obarva s konfliktnejšimi toni. Vendar pa je ravno ta, temnejša stran, razlog in hkrati pogoj, ki njeno delo postavlja v sam vrh francoskega in svetovnega šansona.

Človek, ki poje tako odlično, samosvoje in presunljivo, kot je to počela Edith, tega ne bi bil sposoben, če ne bi ne samo poznal, temveč tudi doživel dogodkov z druge, »slabše« plati življenja. Trditev, da le ta, ki pozna pekel, lahko govori tudi, o raju, še kako velja tudi zanjo.

In takšno Edith poskuša prikazati tokratna uprizoritev. Ne izogiba se moralno spornim dogodkom in prikazuje v povsem človeški podobi. Kot energično bitje, ki hlasta za življenjem, ga ljubi in sovraži hkrati, kot žensko, ki, če je treba, izustiti najsočnejšo kletvico, v naslednjem hipu zajoka, takoj zatem pa najnežnejšo balado zapoje tako tenkočutno in s takšno bolečino v tonu, da z lahkoto razpara še tako hladno srce.

Kolaž njene življenjske zgodbe ni popoln, če se hkrati ne prepleta z njeno glasbo. Življenje in glasba Edith Piaf sta kot dva nasprotna, vendar neločljiva pola. Nikoli povsem skupaj, vendar tudi nikoli povsem narazen. V enem trenutku kot pes in mačka, v naslednjem kot najidealnejši zakonski par. Drug drugemu dajeta barvo, se določata in osmišljata. Njena življenjska zgodba brez glasbe je kot počasno propadanje izgubljenega človeka, glasbeni opus pa brezihodnost postavi v drugo luč. Naj se sliši še tako čudno, kot nujni pogoj kvalitetnemu umetniškemu ustvarjanju. To pa je brez madeža in z neomejenim rokom trajanja.

Življenje Edith Piaf  je sicer zgodba s tragičnim koncem, a z glasbo, večjo in močnejšo od življenja. In zato je Edith Piaf nesmrtna.

Zasedba

Avtor Adaptacije in dramaturg: Andrej Jaklič

Kostumografinja in scenografinja: Jasna Vastl
Glasbeno vodstvo: Žare Prinčič
Oblikovanje svetlobe: Igor Remeta
Oblikovalec zvoka: Matej Pernarčič

Nastopata:


Vir: http://veza.sigledal.org/uprizoritev/piaf-edith-piaf